Vladika Andrej: Novi srpski patrijarh „srećan izbor“

BEČ – Episkop austrijsko-švajcarski Andrej ocenio je da je izbor novog patrijarha Porfirija „srećan izbor“.

Andrej je za katoličku novinsku agenciju „Katpres“, ukazao da je novi patrijarh ekumenski otvorena i teološki visoko obrazovana ličnost.

Na dužnosti mitropolita zagrebačko-ljubljanskog on je, prema njegovim rečima, u proteklih sedam godina radio na pomirenju katolika i pravoslavaca, te delovao integrativno.

„Svim prisutnima je nakon izbora bilo jasno da je ovim izborom povezan odlučan i na budućnost orijentisan zadatak mira i pomirenja“, kazao je vladika Andrej, koji je učestvovao u izboru patrijarha u Beogradu.

Inače vladika Andrej je u nedelju služio svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Svetog Save u Beču, prenevši vernicima vest o izboru novog patrijarha srpskog Porfiririja.

Episkop je pozvao na jedinstvo, ljubav i molitvu, na sve one vrline koje su potrebne čoveku hrišćaninu koji živi u crkvi.

„Izbor novog patrijarha Porfirija koga je duh sveti u ova teška vremena poslao našem rodu, potvrda su tog jedinstva i sabornosti na kome počiva Srpska pravoslavna črkva. Na nama je da uz novog patrijarha čija je uloga objedinjujuća, sačuvamo duh sabornosti i zajedništva“, istakao je vladika.

Između ostalog je episkop pohvalio strpljenje i ljubav vernog naroda prema svojoj črkvi i očinski ih posavetovao da se pridržavaju mera koje propisuju nadležne vlasti kako bi na taj način pokazali brigu jedni za druge, a i izbegli zatvaranje hramova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.