U trendu

Vladika Andrej: Treba razgovarati sa ruskim vladikom

BEČ – Povodom rata u Ukrajini često se poteže ulogu ima crkva u istorijskim tenzijama Rusije i Ukrajine, a predstavnici verskih zajednica u Austriji razgovarali su o njihovoj mirovnoj ulozi u kontekstu rata u Ukrajini.

Razgovoru koji je na inicijativu oraganizacije „Hrišćani u nevolji“ održan u prostorijama bečke nadbiskupije, učestvovao je i predstavnik Srpske pravoslavne crkve vladika austrijsko-švajcarski Andrej koji je pozvao je prisutne da razgovaraju sa ruskim episkopom Aleksijem.

Pošto predstavnici Ruske pravoslavne crkve nisu prisustvovale skupu, ocenjeno je da je sveobuhvatni dijalog svih relevatnih verskih zajednica nemoguć.

„Rado bih želeo da imamo za stolom i predstvanike Ruske pravoslavne crkve, ali nisu odgovorili na poziv“, rekao je organizator ovog skupa Elmar Kun iz institucije „Hrišćani u nevolji“ a prenela austrijska agencija APA

On se požalio da predstavnici Ruske pravoslavne crkve više ne prisustvuju ekumenskim skupovima i podsetio da je, nakon što je Ukrajinska Pravoslavna crkva proglasila autokefalnost i tako se formalno odvojila od Ruske pravoslavne crkve, došlo do „pukotine“ koja može u nedogled podeliti društvo.

Izrazio je, ujedno, nadu da će Ruska pravoslavna crkva ozbiljno shvatiti poruke patrijarha Kirila koji je na početku rata pozvao sve strane sukoba da izbegavaju civilne žrtve.

Srpski vladika Andrej preneo je da se pet puta lično sastao sa ruskim kolegom u Beču Aleksijem.

„Imam utisak da mu je potrebna naša pomoć“, naglasio je on i objasnio da se ruski vladika mora pridržavati zahteva svoje crkve.

Vladika Andrej je kazao da mu ruski episkop nije dao jasan odgovor zašto se ne izjašnjava javno protiv rata, ali je dodao i da je vladika Aleksij razuman biskup sa kojim je neophodno razgovarati.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar