U trendu

Vladika Justin služio liturgiju i obišao izbeglice iz UKR

ZAGREB – Na uskršnjoj liturgiji u Zagrebu vikarni episkop hvostanski vladika Justin Jeremić čestitao je danas veliki praznik brojnim pravoslavnim vernicima i izbeglima iz Ukrajine, pozivom na mir.

Episkom je svim vernicima preneo vaskršnje čestitke patrijarha SPC Porfirija, kao i najbolje želje za zdravlje, mir u svetu i napredak svakog pojedinca i zajednice.

„Živimo u teška vremena kad ovaj život sagledavamo jedino iz perspektive smrti, što znači da se svako zatvara u sebe, postane sebičan i želi da što više uživa u ovome životu, misleći da je to jedina destinacija našega postojanja“, kazao je episkop Justin u obraćanju vernicima.

Episkop Justin, kojeg je patrijarh Porfirije u septembru prošle godine imenovao za jednog od trojice svojih pomoćnika, pozvao je vernike da žive ovaj svet koji živimo, iako u njemu, kako je kazao, ima dosta patnje, zla i tame, bolesti i ratova.

„Ipak Bog nešto dobro vidi u ovom svetu, a to je čovek. Kada kažemo da verujemo u Hrista, mi verujemo i u Boga i u čoveka, i iako nas život uverava drugačije, mi hrišćani smo dužni da steknemo radosnu perspektivu uskrsnuća Hristovog“, rekao je episkop i zaključio:

„Molimo se za mir i što brže zaustavljanje krvoprolića i međusobnih sukoba u Ukrajini“.

Potom se, prenosi Hina, izbeglim vernicima obratio na ruskom jeziku,

Svečana uskrsna liturgija služena je u kapeli svetog Save na Svetom Duhu u Zagrebu, zbog radova na obnovi sabornog hrama Preobraženja Gospodnjeg u centru Zagreba.

Vladika Justin obišao je potom izbeglice iz Ukrajine koji su u kolektivnom smeštaju pored Zagreba, uputio im čestitke i reči podrške, utehe i ohrabrenja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.