U trendu

Vladiki Jovanu Ćulibrku dodeljeno priznanje Vitel od Ladina

ZAGREB – Episkopu pakračko-slavonskom Jovanu (Ćulibrku), predsedniku Upravnog odbora Muzeja žrtava genocida u Beogradu, u utorak, 29. marta, u izraelskom gradu Ber Šeba dodeljeno je visoko priznanje „Vitez od Ladina“ za izuzetnu posvećenost istraživanju i očuvanju sećanja na žrtve Holokausta, kao i na njegov značajan doprinos unapređenja srpsko-izraelskih odnosa.

Priznanje koje nosi ime Isaka Navona, petog po redu predsednika Izraela, vladiki je uručila njegova udovica Miri Navon.

Priznanje je vladiki Jovanu dodelio početkom maja 2020. Centar za ladino kulturu „Moše David Gaon“ pri Univerzitetu Ben Gurion, kako je tada naglašeno, za očuvanje uspomene na srpske, jevrejske i romske žrtve ustaškog logora Jasenovac i očuvanju jevrejske kulture.

Upravni odbor Centra za ladino kulturu odlučio je da posebno vrednuje čuvanje uspomene na žrtve u zloglasnoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, kao i vizionarski angažman vladike na očuvanju jevrejske kulture i na njenoj prezentaciji na području Hrvatske i cele bivše Jugoslavije, piše portal hrvatskog nedeljnika Novosti.

Kako su naveli, vladika Jovan inicirao je da SPC otkupi logorske zgrade koje nisu obuhvaćene spomen-područjem Jasenovac, kao što je logorska apoteka u kojoj su bili zarobljeni jevrejski zatočenici i barake gde su bili zatvoreni jevrejski doktori.

U episkopskoj biblioteci u Pakracu čuvaju se hebrejske knjige i retki rukopisi. U biblioteci je i naučna literatura vezana za različite oblasti jevrejskih nauka koja će dovršetkom obnove biti stavljena na raspolaganje naučnoj i široj javnosti.

„Nekadašnja ustaška bolnica, u kojoj su lečene ustaše za vreme postojanja logora Jasenovac, a u kojoj su bila zarobljena 34 doktora, većina Jevreja, sad je deo manastira Jasenovac u vlasništvu SPC-a u Hrvatskoj. Nije se marilo da se ta bolnica na odgovarajući način zaštiti i predstavi, što je ono što ćemo u budućnosti raditi u saradnji sa jevrejskim organizacijama“, rekao je vladika Jovan po saznanju da je dobio nagradu.

Iako je dodela priznanja najavljena za 21. maj 2020. svečanost je odložena zbog pandemije i na dodelu se čekalo skoro dve godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar