U trendu

Vladina komisija usvojila paket sankcija Moskvi

PODGORICA – Nakon kritika predstavnika međunarodne zajednice zbog neprimenjivanja restriktivnih mera prema Rusiji, Komisija za politički sistem Vlade Crne Gore usvojila je danas jednoglasno paket sankcija Moskvi, koji je prethodno usvojio Savet Evropske unije.

Komisijom je predsedavao potpredsednik vlade i aktuelni mandatar za sastav nove izvršne vlasti Dritan Abazović.

Kako prenose podgorički mediji, Između ostalog, sankcije se odnose na 696 ruskih državljana kao i na finansijske institucije, imovinu, promet i distribuciju dobara.

Podgoričke Vijesti su ranije prenele da crnogorska vlada u tehničkom mandatu još nije donela odluku o restriktivnim merama prema Rusiji, jer za njeno donošenje nema većinu.

Premijer Zdravko Krivokapić bi, prema saznanjima lista, podržao odluku, ali je odlučio da se ona ne uvrštava u dnevni red jer je dvoje ministara uzdržano a četvoro protiv.

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar pozvao je juče Crnu Goru da sledi rukovodstvo EU i da u potpunosti primeni sankcije na medije Rušia Today (RT) i Sputnjik, zbog, kako je naveo, obmanjujućih članaka i širenja dezinformacija, kao i na ruske državljane i njihovu imovinu.

„Crna Gora treba da sledi vođstvo EU i da u potpunosti primeni sankcije na RT i Sputnjik, koji šire opasne dezinformacije i propagandu u pokušaju da opravdaju Putinov ničim izazvan rat“, rekao je Eskobar za podgoričke Vijesti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.