Vlasnici Hitlerove rodne kuće 1,5 miliona evra

BERLIN/BEČ – Austrija bivšoj vlasnici Hitlerove rodne kuće u mestu Braunau na Inu mora da isplati mnogo veću odštetu nego što je ranije odlučeno, presudio je danas sud u Ridu u Inkrajsu.

Sud je na temelju veštačenja zaključio da je dvospratnica u centru grada s pripadajućim garažama i parkingom vrednija od 310.000 eura, koliko je država dosad isplatila vlasnici.

„Odšteta za nekretninu je, posebno ako se uzme u obzir da se radi o rodnoj kući Adolfa Hitlera, vredna 1,5 miliona evra“, stoji u presudi, a prenosi dnevnik Salcburger Nahrihten (Salzburg Naćrićten).

Advokat 68-godišnje bivše vlasnice je izjavio kako je njegova klijentkinja osetila „vidno olakšanje“ zbog presude suda u Rimu u Inkrajsu. On je dodao kako pravna zavrzlama oko Hitlerove rodne kuće „još nije okončana“.

Austrijski ustavni sud 2017. godine odlučio je da je oduzimanje ovog spornog objekta u skladu s ustavom jer da se radi o „objektu od posebnog interesa“.

Austrijska vlada je prije toga zaplenila imovinu kako bi se sprečilo stvaranje „hodočašća neonacista“. Vlada je tada utvrdila kako je konfiskacijom „osigurano da posed ne dospe u pogrešne ruke“.

Vlasnica je uložila žalbu pred Evropskim sudom za ljudska prava zbog nacionalizacije imovine, a o ovoj žalbi još nije odlučeno, prenosi hrvatska agencija HINA.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike