U trendu

Vlasnik Vagnera kaže da bi rat u Ukrajini mogao da traje godinama

Vlasnik ruske paravojne grupe Vagner Jevgenij Prigožin izjavo je da bi rat u Ukrajini mogao da traje godinama.

Jevgenij Prigožin je u intervjuu od peta izjavio da bi Rusiji trebalo od 18 meseci do dve godine da u potpunosti obezbedi kontrolu nad istočnim industrijskim srcem Ukrajine, Donbasom, a i tri godine ukoliko Moskva odluči da zauzme teritorije istočno od reke Dnjepar.

Kremlj izbegava da da prognoze o tome koliko dugo bi borbe mogle da traju, rekavši da će se ono što naziva „specijalnom vojnom operacijom“ trajati dok se ne ispune njeni ciljevi.

Prigožin je rekao da plaćenici Vagner grupe nastavljaju žestoke borbe za kontrolu ukrajinskog uporišta Bahmut u Donjeckoj oblasti. On je priznao da ukrajinske trupe pružaju žestok otpor.

Asošiejted pres navodi da izjava Prigožina, milionera koji ima bliske veze sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, znači priznavanje teškoća Kremlja u ratu za koju je očekivao da će završiti za nekoliko nedelja.

Rusija je pretrpela niz ponižavajućih neuspeha u jesen kada je ukrajinska vojska pokrenula uspešne kontraofanzive kako bi povratila delove teritorije na istoku i jugu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar