U trendu

Vlasti Andaluzije za navodnjavanje oko Donjane, i pored upozorenja naučnika

MADRID – Regionalna vlada Andaluzije želi da dozvoli navodnjavanje oko rezervata Donjana u južnoj Španiji, uprkos protivljenju naučnika i vlade u Madridu.

Andaluzijske vlasti smatraju da taj potez ne predstavlja rizik za nacionalni park, prenosi Rojters.

Sa druge strane, naučnici i vlada Španije upozoravaju da je park u kritičnom stanju jer se lagune isušuju, a biodiverzitet nestaje i traže da se smanji količina vode koja se crpi odatle.

„Uopšte nema vode. Nema smisla obećavati nešto čega nema“, rekla je ministarka životne sredine Tereza ​​Ribera, obećavajući da će preduzeti sve moguće zakonske mere da zaštiti Donjanu od poteza „koji direktno napada jedan od najdragocenijih ekosistema“.

Iako je navodnjavanje u pojedinim slučajevima dozvoljeno, mnogi farmeri koriste ilegalne bunare kojima se troše podvodne rezerve, navodi Rojters.

Zbog toga je vlada u Madridu zatvorila 220 ilegalnih bunara i planira da zatvori još stotine u bliskoj budućnosti, dodaje agencija.

Evropska komisija, koja je već tužila Španiju zbog neuspeha u zaštiti močvara, upozorila je prošlog meseca da uvođenje sankcija toj zemlji nije isključeno.

U Donjani se nalaze lagune, močvare, plaže i peščane dine, a ujedno i dom jelena lopatara, jazavaca i ugroženih vrsta.

Rojters navodi da je Španiju pogodila suša koja traje već 36 meseci, a da su najteže pogođeni basen Gvadalkivira, gde se nalazi Donjana, i Katalonija na severoistoku zemlje.

Naučnici upozoravaju da sušu pogoršava nezakonito korišćenje podzemnih voda od lokalnih farmera i turističkih aktivnosti u okolini Donjane.

Nedavna studija španskog Nacionalnog istraživačkog saveta pokazala je da je 19 odsto od 267 laguna u Donjani nestalo tokom protekle decenije, a da je broj ptica selica koje zimuju u toj oblasti pao na ispod 90.000 sa pola miliona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar