U trendu

Vlasti Hongkonga kritikovale strane vlade da ulepšavaju krivične prekršaje

Strane vlade „ulepšavaju“ dela koja ugrožavaju nacionalnu bezbednost Hongkonga, izjavila je danas liderka te poluatonomne oblasti u Kini Keri Lam (Carrie).

Liderka je kritikovala strane zemlje, medju kojima i SAD, što su osudile nedavno hapšenje urednika i novinara prodemokratskog hongkonškog lista Epl dejli (Apple Daily).

Policija u Hongkongu je uhapsila prošle nedelje pet novinara lista Epl dejli (Apple Daily) medju kojima i glavnog urednika Rajana Loua (Ryan Law) pozivajući se na Zakon o nacionalnoj bezbednosti.

Novinari su uhapšeni zbog postojanja „dogovora sa nekom stranom zemljom u cilju ugrožavanja nacionalne bezbednosti“, navela je policija.

„Ne pokušavajte da potcenjujete značaj kršenja zakona o nacionalnoj bezbednosti i ne pokušavajte da ulepšavate dela ugrožavanje nacionalne bezbednosti, koje su stranim vladama toliko prirasle srcu“, rekla je Keri Lam.

Liderka Hongkonga je aludirala i na komentare portparola Stejt departmenta Neda Prajsa (Price) koji je rekao da vlasti Hongkonga koriste zakon da bi ućutkali neke medije.

Politička atmosfera u Hongkongu, bivšoj britanskoj koloniji, znatno je pogoršana posle gušenja demokratskog pokreta koji je 2019. godine masovno mobilisao stanovništvo na ulice protestujući zbog uticaja centralnih vlasti u Pekingu.

Vlasti su potom usvojile zakon o nacionalnoj bezbednosti u kojem se navodi da samo „patriote“ mogu da vladaju u Hongkongu.

Zakon, koji predvidja i doživotnu kaznu, odnosi se na krivična dela vezano za secesiju, subverziju, terorizam, ali zbog nekih neodredjenih formulacija vlasti ga koriste i za kažnjavanje disidenata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.