U trendu

Vlasti Lavova zabranile rad Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi

KIJEV – Gradsko veće u Lavovu, na zapadu Ukrajine, glasalo je za usvajanje rezolucije da se zabrani rad Ukrajinske pravoslavne crkve – Moskovske patrijaršije, što je politička odluka koja nema zakonsku snagu, prenosi Rojters.

Gradonačelnik Lavova Andrij SadoviJ, izjavio je da jednoglasna odluka veća za zabranu delatnosti Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC-MP) predstavlja samo njihov jasan stav, pošto se propisi o radu verskih organizacija donose na nacionalnom nivou.

„Ovo je stav koji smo javno izneli i sada državni organi treba da počnu da rade na tome“, saopštio je Sadovij na sajtu gradske uprave, navodi britanska agencija.

Velikodostojnici pravoslavne crkve u Ukrajini koja je povezana s Ruskom pravoslavnom crkvom 27. maja usvojili su mere da prekinu veze s Moskvom zbog njene invazije na Ukrajinu.

Ukrajinska pravoslavna crkva Moskovske patrijaršije (UPC-MP) bila je jedina kanonska pravoslavna crkva u Ukrajini do 2019. godine, kada je Vaseljenski patrijarh, na molbu tadašnjeg ukrajinskog predsednika Petra Porošenka, dao autokefalnost pravoslavnim vernicima u Ukrajini, i tako je nastala Pravoslavna crkva Ukrajine (PCU),koja je delimično priznata, a na njenom čelu je mitropolit Epifanije.

Većina vernika u Lavovu pripada Ukrajinskoj grkokatoličkoj crkvi.

Ta crkva je deo rimokatoličke zajednice i koncentrisana je na zapadu Ukrajine, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.