U trendu

Vlasti Nju Orleansa naredile evakuaciju zbog uragana Ida

NJU ORLEANS – Gradonačelnica Nju Orleansa Latoja Kantrel pozvala je danas stanovništvo da se evakuiše iz nezaštićenih gradskih četvrti u trenutku kada se uragan „Ida“ približava obalama američke savezne države Luizijane.

“Ovo je taj trenutak“, saopštila je gradonačelnica na konferenciji za novinare danas, pozivajući na evakuaciju one koji žive izvan sistema gradskih nasipa, prenosi Bi-Bi-Si.

Prognostičari kažu da će uragan dostići kategoriju 3 do trenutka kada u nedelju stigne u SAD, a očekuje se da će doneti jaku kišu i vetrove i u delove Kube.

Zbog tropske oluje Ida u Nju Orleansu je objavljeno upozorenje na uragan i proglašena vanredna situacija u saveznoj državi Luizijani, dok se nevreme preko Kariba premešta prema Kubi.

U svom najnovijem biltenu, Nacionalni centar za uragane (NHC) u Majamiju proglasio je danas Idu uraganom sa trenutnom brzinom vetra od 125 km/h.

„Postoji sve veći rizik od olujnih udara opasnih po život, oštećenja od uraganskih vetrova i obilnih padavina u nedelju i ponedeljak, posebno duž obale Lujziane. Ida svakako ima potencijal da bude veoma loša“, saopšteno je iz američkog centra za uragane.

Slučajno se u nedelju obeležava 16. godišnjica uragana Katrina, koji je bio kategorije 3, kada je pogodio Nju Orleans 2005.

Ulice prestonice američke države Luizijane bile su tada u potpunosti poplavljene, a u gradu koji je bio bez pijaće vode i struje od početka najveće prirodne katastrofe u američkoj istoriji poginulo je više od 1.800 ljudi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.