U trendu

Vlasti sumnjaju da eksplozija u Antverpenu ima veze s organizovanim kriminalom

ANTVERPEN – Vlasti sumnjaju da je eksplozija u kojoj je tokom vikenda oštećeno 20 kuća, nekoliko automobila i povređena jedna osoba u Antverpenu, povezana sa organizovanim kriminalom i drogom, navodi nekoliko belgijskih medija.

Kako prenosi danas portal Evroaktiv, eksplozija se dogodila u nedelju oko tri sata ujutru u centru Antverpena, a glavna šteta su razbijeni prozori, dok je samo jedna osoba zadobila lakše povrede. Policija i vlasti sumnjaju da bi incident mogao biti povezan sa tržištem droge u Antverpenu.

Luka Antverpen je, kako podseća evropski portal, već neko vreme centar trgovine drogom, ali prema izveštaju o kokainu koji je prošlog meseca objavila Kancelarija UN za drogu i kriminal (UNODC), posebno je dobila na značaju poslednjih godina.

Međutim, u istom izveštaju se navodi da, uprkos mnogim medijskim izveštajima o incidentima u vezi sa kokainom u Belgiji, u zemlji ima malo nasilja povezanog sa kokainom.

To upućuje na zaključak da se krijumčari droge ne takmiče jedni protiv drugih i da umesto toga, zbog velike potražnje, koegzistiraju, smatra UNODC.

Gradonačelnik Antverpena Bart De Vever (NVA, ECR) rekao je da eksplozija ovog vikenda još jednom pokazuje da se vlasti hitno moraju uhvatiti u koštac sa organizovanim kriminalom povezanim sa drogom.

„Uprkos nedavnim naporima vlade i preduzetim merama, Savezna policija i dalje nema dovoljno osoblja“, rekao je De Vever.

Antverpen je 2022. godine bio poprište 75 akata nasilja, izvestila je u nedelju belgijska novinska agencija Belga.

U februaru je savezna vlada predstavila strategiju za borbu protiv kriminala narkotika. To posebno uključuje povećanje saradnje sa drugim zemljama i lučkim operaterima u pogledu carine i policije, proveru lučkog osoblja, regrutovanje više carinskih agenata i raspoređivanje više policijskih snaga u luci Antverpen. Plan je da se ova pojačanja udvostruče do kraja 2024.

Kako podseća Evroaktiv, u eksploziji koja se dogodila u nedelju oko 3 sata ujutru u centru Antverpena, pričinjena je manja materijalna šteta na nekoliko objekata, a jedna osoba je zadobila lakše povrede.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar