U trendu

VOA: Nekada politicki saveznici, Tramp i Mekonel sada u sukobu

VAŠINGTON – Bivši predsednik SAD Donald Tramp i lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel su četiri godine bili politički nerazdvojni, ali je sada njihov odnos buran i pun gorčine.

Senator je rado pomagao Trampu da ostvari svoje zahteve o smanjenju poreza i vladine regulative i postavljanju konzervativnih sudija u Vrhovni sud i niže sudove širom zemlje.

Međutim, sada kada Tramp više nije na položaju, a Mekonel predsedava republikanskom manjinom u Senatu, njihov odnos je postao buran i pun gorčine, piše Glas Amerike.

Na kraju prošlonedeljnog suđenja u Senat, Mekonel je glasao da oslobodi Trampa od optužnice da je podstakao pobunu svojih pristalica 6. januara, u kojoj je stradalo petoro ljudi.

Međutim, Mekonel je izjavio da je glasao Trampu u prilog samo zato što ne veruje da američki Ustav dozvoljava da Tramp bude osuđen za opoziv nakon što je napustio položaj.

Većina u Senatu, 57:43, glasala je da osudi Trampa, ali je to bilo manje od dvotrećinske većine potrebne da bi bio proglašen krivim.

Mekonel je, odmah zatim, izneo oštre kritike na račun osobe za koju je mislio da je sama kriva za haos u kojem je ugrožen život bivšeg potpredsednika Majka Pensa i bezbednost članova Kongresa – Donalda Trampa.

„Nema nikakve sumnje, nikakve, da je predsednik Tramp praktično i moralno odgovoran što je isprovocirao događaje tog dana“, rekao je Mekonel u Senatu.

Iz svog odmarališta na obali Atlantika, gde se preselio kada je napustio Vašington, Tramp je uzvratio ravnom merom u utorak uveče.

Nazvao je Mekonela „sumornim, smrknutim političarem koga samo zanima lična korist“. Tramp je izneo tvrdnju da, ukoliko republikanski senatori zadrže Mekonela kao svog lidera, „neće ponovo pobediti“.

Nakon što je oslobođen, Tramp je najavio da će se angažovati na republikanskoj političkoj sceni pre kongresnih izbora 2022, kada se ponovo bira svih 435 članova Predstavničkog doma i trećina senatora.

“Kada bude potrebno i odgovarajuće“, saopštio je Tramp u utorak, „podržaću na stranačkim izborima one koji podržavaju našu politiku Amerike na prvom mestu. Želimo briljantne, snažne, promišljene i saosećajne lidere“.

Još nije jasno kako bi se takva lista republikanskih kandidata, koje bi favorizovao Tramp, razlikovala od onih koje bi podržao Mekonel. Republikanski lider kaže da ga najviše interesuju republikanski kandidati za Kongres koji bi mogu da pobede i povrate kontrolu nad oba doma Kongresa od demokrata.

Razlaz Trampa i Mekonela se reflektuje i u žalbama državnih i lokalnih republikanskih grupa protiv članova Predstavničkog doma koji su prošlog meseca glasali za opoziv Trampa na osnovu jedne tačke optužnice – za podsticanje pobune, kao i protiv sedmoro republikanskih senatora koji su se pridružili svih 50 demokrata da glasaju da se osudi Tramp.

Posle suđenja nekoliko državnih ogranaka Republikanske partije izdalo je ukor republikanskim zakonodavcima koji su glasali da se osudi Tramp, a članovi Kongresa su odgovorili da su dokazi prikazani na petodnevnom suđenju pokazali da je Tramp kriv.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.