U trendu

Vodja Hamasa pohvalio pobedu Bajdena

Vodja palestinskog Hamasa Ismail Hanije pohvalio je večeras poraz Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD, označivši politiku Trampove administracije „ekstremističkom“. 

„Naš palestinski narod je patio u prethodnim decenijama zbog pristrasnosti američkih administracija u korist okupatora i Trampova administracija je bila najekstremnija kada je u pitanju podrška okupaciji u odnosu na nacionalna prava palestinskog naroda“, rekao je Hanije i pozvao novoizabranog predsednika SAD Džoa Bajdena da promeni američku politiku koju je označio nepravednom za palestinski narod i koja je, kako je ocenio, nanela štetu regionalnoj i globalnoj stabilnosti. 

Lider islamskog ekstremističkog Hamsa koji vlada pojasom Gaze je takodje pozvao Bajdena da povuče Trampov mirovni plan za Bliski istok i njegovu odluku da premesti ambasadu SAD iz Tel Aviva u Jerusalim. 

Zvaničnik Palestinske uprave, ključni savetnik palestinskog predsednika Mahmuda Abasa Nabil Šat je takodje pohvalio pobedu Bajdena, ocenivši da je Trampova era „bila najgora“ i da je spas od njega dostignuće, preneli su izraelski mediji. 

Palestinski Islamski džihad je medjutim hlado reagovao na pobedu Bajdena, predvidevši da neće dovesti do promene u politici SAD u odnosu na Palestince i rekao da su iskustva sa američkim administracijama „gorka“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.