U trendu

Vođa Islamskog džihada potvrdio prekid vatre s Izraelom, ali je sukob nastavljen

Vođa Islamskog džihada Muhamed al-Hindi objavio je kasno večeras da je postignut prekid vatre s Izraelom kako bi se okončali žestoki petodnevni sukobi.

Raketiranje iz pojasa Gaze je međutim nastavljeno i posle 22 sata po lokalnom vremenu kada je bilo predviđeno da bude obustavljeno, pa se dogovor dovodi u pitanje.

Al-Hindi je prethodno rekao da je dogovor postignut zahvaljujući nastojanjima Egipta i da se to ceni.

Neposredno pre nego što je prekid vatre trebalo da stupi na snagu u Izraelu je rečeno da je eskaliralo ispaljivanje raketa prema južnom i centralnom delu te zemlje i da izraelska vojska napada ciljeve u pojasu Gaze.

Posle 22.00 sata raketiranje je nastavljeno i izraelski mediji su javili da borbeni avioni odgovaraju na to.

Izrael nije komentarisao objavu o prekidu vatre, ali je egipatska TV stanica ranije izvestila da je dogovor postignut.

U sukobima, najžešćim od avgusta prošle godine, poginulo je najmanje 33 Palestinaca u pojasu Gaze, uključujući 13 civila.

U Izraelu je od raketne vatre poginula jedna 80-godišnja žena i jedan palestinski radnik iz pojasa Gaze koji je imao dozvolu za rad na izraelskoj teritoriji.

Nasilje je izbilo u utorak kada su u izraelskim napadima iz vazduha ubijena tri komandira Islamskog džihada u odgovoru na raketiranje iz pojasa Gaze prošle nedelje.

U tom prvom napadu poginulo je najmanje deset civila, uključujući žene i decu, te ljude koji nisu bili umešani u sukob.

Izraelski napadi iz vazduha su nastavljeni i ubijena su još tri komandira Islamskog džihada i uništeni komandni centri i pozicije odakle se ispaljuju rakete.

Islamski džihad je ispalio više od 1.200 raketa na južni i centralni deo Izraela.

U petak su napadi eskalirali i ispaljene su rakete u pravcu Jerusalima. Većina raketa je pala u pojas Gaze, na otvoreno, ili je presretnuta.

Hamas ekstremistička organizacija vladajuća u Gaze koja je četiri puta ratovala protiv Izraela je pohvalila napade Islamskog džihada, ali je ostala po strani sukoba.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.