Vodjama EU predočen problem ogromnih carina i kosovske vojske

Vodjama Evropske unije je na današnjem zasedanju u Briselu predočeno da dijalog i normalizaciju odnosa Beograda i Prištine koče i ugrožavaju krupni problemi ogromnih carina koje su kosovske vlasti uvele na uvoz robe iz Srbije, kao i njihove namera da formiraju vojsku.

Na to su na zasedanju šefova država ili vlada upozorili kiparski predsednik Nikos Anastasijades i visoka predstavnica EU Federika Mogerini, rekli su agenciji Beta zvaničnici koji prate samit EU.

Anastasijades je partnere u EU obavestio da mu je nedavno u Nikoziji na to ukazao srpski predsednik Aleksandar Vučić koji je stavio do znanja da je ovakvim jednostranim odlukama Prištine i kršenjem medjunarodnih sporazuma Srbija dovedena u krajnje nezavidnu situaciju.

Visoka predstavnica EU Mogerini je izvestila lidere Unije da je zbog poteza kosovskih vlasti i teškog kršenja odredbi zone slobodne trgovine CEFTA dijalog zaustavljen, a iako su ona i evropski komesar Johanes Han zatražili da kosovska vlada povuče carine od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine, ta vlada se oglušila.

Mogerini je saopštila da će u napore da se nastavi dijalog Prištine i Beograd biti uključena evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrem. 

Na zasedanju vodja EU o tome nije bilo rasprave, a hrvatski premijer Andrej Plenković je takodje čelnike članica Unije upoznao sa zahtevom Zagreba da se utiče na vlasti u BiH da ispoštuju odluke ustavnog suda te zemlje i zajamče prava Hrvata kao konstitutivnog naroda, uključujući izmenu izbornog zakona.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.