U trendu

Vojska SAD prilično sigurna da je terorista Džihadista Džon ubijen

SAD su „prilično sigurne“ da je u napadu američkog drona ubijen maskirani terorista poznat sa video snimaka egzekucije talaca Džihadista Džon, izjavio je danas portparol američke vojske Stiv Voren.

Američki zvaničnici saopštili su danas da je u napadu dronom u Siriji u četvrtak gadjano vozilo za koje se veruje da je prevozilo teroristu Islamske države Mohameda Emvazija, poznatog kao Džihadista Džon. Ali još nije jasno da li je on ubijen u tom napadu.

Emvazi, britanski državljanin poreklom iz Kuvajta, bio je meta napada u Raki, rekao je predstavnik za štampu Pentagona Piter Kuk i dodao da se procenjuju rezultati napada.

Drugi američki zvaničnik rekao je za AP da je dron bio usmeren na vozilo u kome se veruje da se nalazio Emvazi.

Voren je rekao da je svet bolji bez čoveka za koga se veruje da je odrubio glave nekolicini zapadnih talaca, i nazvao ga životinjom. Voren je rekao da je ovaj napad jedan u nizu ciljanih napada na vodje Islamske države. Rekao je da su SAD od maja na svaka dva dana ubijale po jednog vodju Islamske države srednjeg do visokog ranga.
 
Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je danas da je napad bio zajednička operacija i da su britanske obaveštajne agencije radile danonoćno da pronadju ekstremistu koji govori s britanskim naglaskom i za koga je Kameron rekao da je „vodeći dželat“ te ekstremističke grupe.

Kameron je rekao da je američki napad bio akt samoodbrane i ispravna stvar da se uradi. Rekao je da je napad na Emvazija „napad na srce“ Islamske države.

Američki državni sekretar Džon Keri rekao je danas na konferencije za štampu u Tunisu da ekstremisti treba da znaju da su im „dani odbrojani i da će biti poraženi“.

Britanski ministar spoljnih poslova Filip Hamond rekao je u Pragu da zvaničnici ispituju sve moguće podatke da utvrde da li je taj ekstremista zaista ubijen, ali je dodao da veruje da je „napad bio uspešan“.

Sirijska Opservatorija za ljudska prava s sedištem u Britaniji navela je da su avioni američke koalicije pogodili vozilo Islamske države dok je napuštalo kancelariju guvernera u Raki, samoproglašenom glavnom gradu te grupe u Siriji. Tada su, prema Opservatoriji, ubijena četiri strana borca Islamske države, uključujući i jednog britanskog državljanina.

Direktor Opservatorije Rami Abdurahman rekao je da su njihova tela izgorela i da je komandant ubijen u napadu najverovatnije Džihadi Džon, mada za to nema stopostotnu potvrdu.

Emvazija, za koga se veruje da je u dvadesetim godinama, opisao je bivši talac kao psihopatu željnog krvi koji uživa da preti zapadnim taocima. Španski novinar Havijer Espinoza koji je bio držan u Siriji više od šest meseci posle otmice u septembru 2013. rekao je da bi Emvazi tačno opisivao kako će ekstremisti izvršiti egzekuciju.

Medju onima kojima su ekstremisti Islamske države odrubili glavu na video snimcima objavljenim onlajn od avgusta 2014, bili američki novinari Stiven Soltof i Džejms Foli, američki i britanski humanitarni radnici Abdul-Rahman Kasig i Alan Hening i japanski novinar Kendži Goto.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.