U trendu

Volas i Banožić o Ukrajini i Zapadnom Balkanu

ZAGREB – Hrvatska i Ujedinjeno Kraljevstvo stoje „rame uz rame“ u odbrani prava suverenih država da biraju svoju sudbinu, rekao je britanski ministar odbrane Ben Volas, koji je doputovao u Zagreb u službenu posetu Hrvatskoj.

On i hrvatski ministar odbrane Mario Banožić razgovarali su o bezbednosnoj situaciji na istoku i jugoistoku Evrope, u vreme rasta napetosti u Ukrajini uz čiju granicu Rusija razmešta svoje snage, piše zagrebački Jutarnji list.

„Ono što odaberu je gotovo pa sekundarno u odnosu na sveto pravo odabira suverene države o svojoj sigurnosti“ i članstvu u NATO savezu, kazao je britanski ministar na konferenciji za medije u Ministarstvu odbrane i dodao da je „to vrednost i pravo za koje je vredno zalagati se“.

Naglasio je da su NATO, Evropska unija i UK „apsolutno ujedinjeni“ u podršci ukrajinskom suverenitetu i da se kriza na rusko-ukrajinskoj granici mora rešiti dijalogom.

Banožić je istaknuo da Hrvatska u potpunosti razume u kakvoj se situaciji Ukrajina trenutno nalazi, posebno „kao država koja je u ne tako dalekoj prošlosti prolazila jako teške situacije dok se borila za svoju teritoriju i nezavisnost“.

Volas i Banožić potpisali su sporazum o strateškom partnerstvu dva ministarstva koji predviđa jačanje odnosa u NATO-u, na zapadnom Balkanu, u sučeljavanju hibridnim pretnjama i boljoj interoperabilnosti oružanih snaga dveju država.

Dvojica ministara, prenosi Jutarnji, složila su se da su na Zapadnom Balkanu važni nastavak dijaloga, reformskog procesa i daljnje integracije u EU i NATO.

Volas je ponovio britansku podršku tim savezima da se u Bosni i Hercegovini „vrati stabilnost“ i suzbiju problemi koji brinu „Hrvatsku, Srbiju i druge partnere“.

Na konferenciji za medije dvojice ministara nisu bila predviđena pitanja novinara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.