U trendu

Volodin zatrazio ukidanje sporazuma sa Norveskom iz 2010.

MOSKVA – Predsednik donjeg doma ruskog parlamenta Vjačeslav Volodin zatražio je danas od šefa Odeljenja za međunarodne odnose da razmotri ukidanje sporazuma kojim se uspostavlja pomorska granica zemlje sa Norveškom, clanicom NATO.

Sporazum, koji je potpisan 2010. godine, imao je za cilj da stavi tačku na razmirice između Rusije i Norveške u Barencovom moru, delu Arktičkog okeana, koji se graniči sa severnim obalama Norveške i Rusije.

Volodin je, odgovarajući na komentare u parlamentu, optužio Norvešku da blokira isporuku hrane za ruske naseljenike na Svalbardu i zatražio od Odeljenja za međunarodne odnose da razmotri o raskidanju sporazuma, preneo je Rojters.

Arhipelag Svalbard je najseverniji, prekomorski deo Norveške, ali Rusija ima pravo da na ostrvima koristi prirodne resurse, prema Svaldbarskom sporazumu iz 1920. godine, pa su neka mesta naseljena isključivo Rusima.

Norveška negira da Rusiji blokira pristup Svalbardu, uz obrazloženje da blokada postoji samo za sankcije koje su uvedene zbog ruskog napada na Ukrajinu, kao i da Rusija ima druge načine za snabdevanje svojih naselja, ističe britanska novinska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.