U trendu

„Volstrit džornal“ ponovo stavlja Vuka Jeremića u prvi plan

Ime Vuka Jeremića se poslednjih dana sve češće spominje zbog kandidature za mesto prvog čoveka UN, a „Volstrit džornal“ ga je ponovo stavio u prvi plan, prenose beogradski mediji.

Bivši šef diplomatije Srbije je bio gost video formata „Opinion džornal“, a ponovo je istaknuto to da je Jeremić jedini kandidat koji je predstavio jasan plan u kome se navodi šta bi radio na Ist riveru ako bi dobio mandat.

„Začuđujuće, vi ovde zaista imate plan. Mislim da je to prvi put u istoriji da neko to uradi. To je podiglo dosta prašine, zašto ste to uradili?“, upitala ga je Novinarka.

Jeremić je u razgovoru uz potpis „čovek koji želi da reformiše UN“ ponovio da je sastavio detaljan spisak 53 stvari koje treba uraditi kako bi UN ponovo postale efikasna organizacija.

„Teško je ne iznervirati bar nekoga kada ovako zapišeš stvari. Međutim, odlučio sam da ovo uradim jer je ovo moj doprinos transparentnosti, makar izbornog procesa, a nadam se i celokupnog rada u organizaciji. Mislim da svetske vlade, svi članovi ovog kluba, moraju da znaju šta će dobiti ako glasaju za nekoga“, rekao je Jeremić.

Na pitanje o tome koja je najteža reforma među 53, Jeremić je rekao da se prva odnosi na veću transparentnost i odgovornost samog sekretarijata.

„U pitanju je ‘velika zverka’ i ona se instiktivno protivi sopstvenoj reformi. Tako da će sledeći generalni sekretar imati puno posla. Druga teška reforma se tiče mira i sigurnosti. Mislim da je to sve više deo našeg svakodnevnog života, a ako UN ne može da odgovori na takav izazov, onda neko može da postavi pitanje i da li nam uopšte treba UN“, rekao je Jeremić.

Jeremić je najavio i dalje korake u izbornom procesu – sledeći krug glasanja, peti po redu, održaće se u ponedeljak, a zatim sledi i šesti krug početkom oktobra.

„To je ključna runda, jer stalne članice Saveta bezbednosti po prvi put imaju šansu da izraze svoje potencijalno nezadovoljstvo oko nekih kandidata, a imaju i pravo veta“, kaže Jeremić.

Na kraju razgovora, novinarka je podsetila gledaoce da je WSJ već podržao Jeremića u tekstu u kome ga je nazvao „jedinim kandidatom vrednim pohvale“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.