U trendu

Vozači snimali leševe nakon teške nesreće, a evo šta im je uradio policajac (video)

Nemačka medijska kuća DW objavila je na Tviteru video nemačkog policajca Stefana Fajfera koji je svojom reakcijom posramio vozače na auto-putu. Naime, na putu se dogodila nesreća i neki vozači iz kolone izašli su iz svojih vozila kako bi mobilnim telefonom snimili događaj.

„Želite da vidite mrtve ljude? Da napravite fotografije? Dođite! Eno ga, tamo leži. Želite li da ga pogledate? Ako želite, možete da ga pozdravite. Ne želite!? Zašto onda fotografišete? Sad morate da platite 128,5 evra zbog fotografisanja saobraćajne nesreće! Sramota da vas bude!“ govori 54-godišnji policajac jednom zbunjenom vozaču, prenosi Index.hr.

„Želite li da Vam oduzmem taj mobilni? Sklonite telefon! Jeste li me razumeli?!“ vikao je policajac vozaču kamiona koji je sedeo za volanom i smatrao da u saobraćajnoj nesreći ima nešto što vredi da se zabeleži kamerom.

„Nema potrebe da ga snimate, možete da ga vidite svojim očima“

Jednom se znatiželjnom mađarskom vozaču, koji se našao u blizini nesreće s ljudskim žrtvama, na snimku Fajfer obratio sledećim rečima: „Pogledajte ga! Nema potrebe da ga fotografišete kad možete da ga vidite svojim očima. On je iz Mađarske, iz Vaše zemlje.“

„Ovo je prilika da ljude suočimo s njihovim ponašanjem. Dosad smo im samo naplaćivali 128,5 evra i pustili da idu svojim putem. Prilično sam siguran da to nije dovoljno kako bi naučili lekciju. Moraju da shvate šta zapravo rade. Smatramo da direktnom konfrontacijom sa situacijama kod njih izazivamo šok i stavljamo do znanja da ovo nije igra, nego gorka realnost“, objasnio je Fajfer reporterima.

U Nemačkoj je sve intenzivnija debata oko bespotrebnog posmatranja nesreća koje može izazvati nove nesreće i omesti hitne službe u reakcijama. „Želite li da pogledate šta se dogodilo? Ne? Onda nestanite odavde! Odmah!“ – ovim rečima policajca završava se kratak video o morbidnoj znatiželji na auto-putevima.

O Fajferovim su metodama u poslednjih nekoliko dana pisali mnogi nemački mediji, svi redom sa simpatijama. I njegovi nadređeni u bavarskoj policiji podržavaju takav pristup. „On želi da ukaže vozačima na njihovo nedolično ponašanje na drastičan način. Nikad mu nije bila namera da zaista dovede vozače do tela nastradalih“, rekla je predstavnica za medije policje, Elke Šonvald.

Fajfera je podržao čak i bavarski ministar unutarnjih poslova Joakim Herman, koji je na Fejsbuku napisao: „Ponašanje mnogih učenika u saobraćaju je nečuveno i neodgovorno. Drago mi je da je policijski kolega nekima od njih stavio to do znanja na emocionalan način.“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.