U trendu

Vređanje srpskih zrtava sramota dela međunarodne zajednice

BANJALUKA – Izjava šefa Delegacije EU u BiH Johana Satlera, da reči kao što je pomirenje zvuče isprazno ili čak uvredljivo za žrtve, izazvalo je oštre reakcije u Republici Srpskoj.

Šef Kluba SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić rekao je se da deo međunarodne zajednice žrtve deli po imenu i prezimenu i da srpske ne broje i ne priznaju, što potvrđuje i izjava šefa Delegacije EU Satlera.

Žunić je u izjavi za Srnu rekao da su zločin u Srebrenici, kolika god kontraveza bila u vezi sa njim, osudili svi srpski zvaničnici, a da sa druge strane niko nije osudio strašne zločine nad srpskim narodom.

„Ko je osudio ubistva dece u Bratuncu, logore po Konjicu ili stradanja i tamnovanja Srba po sarajevskim kazamtima? Da li je gospodin Satler čuo za ubistva civila na Čardaku kod Dervente, logore za Srbe na Rabiću, Sijekovac i stotine srpskih stratišta“, upitao je Žunić.

On je dodao da se niko nije izvinio ni njemu što su mu oca kao civila iz stana odveli u logor sa brojnim derventskim Srbima, samo zato što su bili Srbi i to tri godine pre stradanja Bošnjaka u Srebrenici.

Predsedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić izjavio je da je cilj međunarodne zajednice satanizacija Srba kao naroda, a ne pomirenje u BiH.

“ Kada bude cilj pomirenje u BiH onda će i predstavnici međunarodne zajednice više raditi na tom procesu“, naveo je Špirić u izjavi za Srnu, a povodom izjave Satlera.

Vređanje srpskih žrtava nije samo sramota šefa Delegacije EU Johana Satlera već čitave međunarodne zajednice i institucije koju predstavlja, kazao je šef Srpskog Kluba i Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenad Stevandić.

Stevandić je poručio Satleru da, ako želi da izrazi pijetet prema bošnjačkim žrtvama, to ne sme učiniti vređanjem srpskih.

On smatra da bi Satler prvo trebalo da razgovara sa Radojkom Filipović ili sa Branom Vučetićem iz sela Bjelovac, kojem su muslimanski vojnici prilikom upada u selo ubili oca, maloletnog brata, a njega kao devetogodišnjaka izranjavanog odveli u Srebrenicu, gde su se nad njim 56 dana iživljavali.

Stevandić je podsetio da su muslimanske snage dvadesetak dana pre zločina nad njegovim ocem i bratom, iz zasede ubili i njegovu majku i još sedam Bjelovčana, što su samo neki od primera.

„Onda bi Satler imao šansu da razume šta se dešavalo u Srebrenici, jer bratunačka i srebrenička tragedija nisu iste. Srebrenica je tragedija ratnih sukoba, međusobnih okršaja vojski, a bratunački kraj je tragedija upada u nenaoružana srpska sela. Klali su i ubijali ljude koji nisu ratovali, već su bili u svojim kućama“, rekao je Stevandić.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenad Nešić izjavio je Srni da je najveća pretnja BiH podrška bošnjačkoj političkoj eliti koja dolazi od određenih krugova sa Zapada, kao i želja Bošnjaka da u zemlji ne postoji niko sem njih.

“ Moraću da razočaram i (šefa Delegacije SU u BiH Johana) Satlera i bošnjačku političku elitu – postojimo i mi Srbi“, istakao je Nešić i dodao da su Srbi napravili BiH.

Nešić je naveo da je, čitajući blog Satlera u kom je naveo da „reči kao što je pomirenje zvuče isprazno ili čak uvredljivo za žrtve“ – pomislio da je greška.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.