U trendu

Vrhovni sud Danske: Karikaturom i fotografijom skulpture Male sirene ne krše se prava njenog tvorca

Vrhovni sud Danske oborio je danas dve presude nižih sudova, utvrdivši da karikatura koja statuu Male sirene u Kopenhagenu predstavlja kao zombija i fotografija te statue sa maskom za lice ne predstavljaju kršenje autorskih prava.

Dnevni list Berlingske je 2019. godine objavio spornu karikaturu kao ilustraciju članka o nivou javne debate u Danskoj, a koristio je i spornu fotografiju 2020. godine kako bi ukazao na vezi između krajnje desnice i ljudi koji se plaše kovida-19.

Okružni sud u Kopenhagenu i Istočni viši sud utvrdili su 2020. odnosno 2022. godine da se karikaturom i fotografijom krši danski Zakon o autorskim pravima, pa su odredili da Berlingske – jedan od najistaknutijih dnevnika u Danskoj – plati naslednicima danskog vajara Edvardu Eriksenu hiljade kruna na ime kompenzacije.

Međutim, Vrhovni sud je danas utvrdio da „ni karikatura ni fotografija Male sirene sa maskom koje je Berlingske doveo u vezu sa svojim člancima, ne krše autorska prava naslednika skulpture Mala sirena.“

Glavni i odgovorni urednik lista Tom Jensen tvrdio je da je list koristio prikaz Male sirene u nekomercijalne svrhe, a današnji dan je nazvao „veoma srećnim danom, ne samo za nas već za sve medije u Danskoj.“

Skulptura Male sirene je postavljena 1913. godine na stenu, na ulazu u kopenhašku luku.

Eriksenovi naslednici su rigorozni u zaštiti autorskih prava na statuu, koja ističu 2029. godine, 70 godina nakon Eriksenove smrti. Nekoliko publikacija je tuženo zbog navodnog ili stvarnog kršenja tih prava objavljivanjem slika slavne skulpture, inspirisane bajkom Hansa Kristijana Andersena.

Skupltura je redovna meta vandala. Neki su je obarali, neki je gađali farbom, a neki je obezglavljivali.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.