U trendu

Vrhovni sud: Džonson i Džonson da plati 2,12 mlrd dolara

VAŠINGTON – Američki Vrhovni sud odbio je žalbu kompanije Džonson i Džonson u kojoj je tražila poništenje odštete od 2,12 milijarde dolara ženama kojima su proizvodi te kompanije, koji sadrže talk, izazvali rak jajnika.

Ovom odlukom Vrhovnog suda ostaje na snazi prošlogodišnja presuda Apelacionog suda države Misuri kojom je kompaniji naloženo da 22 žene dobiju ukupnu nadoknadu od 2,12 milijardi dolara čime je bio umanjen iznos naknade iz prvostepene presude, prenosi Rojters.

Sud iz Misurija je 2018. godine naredio kompaniji DŽonson i DŽonson da plati odštetu od 4,7 milijardi dolara za 22 žene kojima su proizvodi te kompanije, koji sadrže talk, izazvali rak jajnika.

Nakon šestonedeljnog suđenja porota je odlučila da tužilje dobiju 4,14 milijardi dolara kaznene odštete i 550 miliona za kompenzacijsku odštetu.

Stručnjaci su svedočili tokom suđenja da je azbest, poznati kancerogen, pomešan sa mineralnim talkom koji je osnovni sastojak Džonson i Džonson bebi pudera i proizvoda za tuširanje, a advokati su rekli da su vlakna azbesta i čestice talka pronađene u tkivu jajnika mnogih žena.

Vrhovni sud u Misuriju, najviši sud države, u novembru je odbio da sasluša žalbu kompanije na presudu Apelacionog suda u Misuriju, što je navelo Džonson i Džonson da se žali Vrhovnom sudu SAD.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.