U trendu

Vrhovni sud SAD odbacio zahtev republikanaca da se poništi Bajdenova pobeda u Pensilvaniji

Američki Vrhovni sud odbacio je zahtev republikanaca da se poništi 2,5 miliona glasačkih listića koji su pristigli poštom u Pensilvaniji, jednoj od ključnih saveznih država u kojoj je pobedu odneo novoizabrani predsednik Džo Bajden.

Sud je bez komentara odbio da dovede u pitanje proces zvanične potvrde glasova u Pensilvaniji. Demokratski guverner države Tom Volf već je potvrdio Bajdenovu pobedu nad predsednikom Donaldom Trampom, i 20 elektora te države treba da se sastanu 14. decembra da daju svoje glasove Bajdenu.

U svakom slučaju Bajden je osvojio 306 glasova elektora tako da bi on, čak i da su dovedeni u pitanje rezultati u Pensilvaniji, i dalje imao preko 270 glasova elektora potrebnih da postane predsednik.

U kratkoj odluci Vrhovni sud je odbacio zahtev koji su podneli kongresmen Majk Keli, Trampov saradnik i drugi republikanci iz Pensilvanije tvrdeći da je odluka savezne države o proširenju glasanja putem pošte iz 2019. nelegalna prema državnom zakonu.

Pensilvanija je bila jedna od ključnih saveznih država tokom predsedničkih izbora. Bajden je odneo 20 elektorskih glasova, pobedivši Donalda Trampa koji je u toj saveznoj državi pobedio 2016. godine. Državni zvaničnici već su ranije potvrdili izborne rezultate u toj saveznoj državi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.