U trendu

Vučić danas u Veneciji, prima nagradu za mir Zlatni lav

VENECIJA – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće danas u Veneciji, gde će mu biti uručena nagrada Zlatni lav za mir, saopšteno je iz Predsedništva Srbije.

Juče su italijanski mediji preneli da je predsednik Vučić dobitnik međunarodne nagrade Zlatni lav za mir za 2018. godinu i da će mu ovo priznanje biti svečano uručeno na ceremoniji u Veneciji 1. decembra.

Ova značajna nagrada ustanovljena je pre 70 godina, a ove godine je Komitet za dodelu nagrade na čelu sa Silenom Kandelarezijem odlučio da ambasador mira u svetu za 2018. bude predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U obrazloženju je navedeno da je Vučiću nagrada dodeljena zbog „plodnog doprinosa, međunarodnog dometa, koji karakteriše njegov mandat“, te njegovih „snažnih napora u promociji mira“.

Na sveÄŤanosti uručenja će biti i zamenik italijanskog premijera Mateo Salvini, kao i Franko Fratini, nekadašnji šef italijanske diplomatije, kao i ambasador Srbije u Rimu Goran Aleksić.

Prema reÄŤima predsednika Komiteta, Silena Candelaresija, Zlatni lav za mir „jeste simbol i znak ponovnog roÄ‘enja u svetu koji je izmuÄŤen trenutnim geopolitiÄŤkim previranjima“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.