U trendu

Vučić: Međjusobna podrška, Kina da pomogne mod. tehnologijama

TEJNĐIN – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Tjenđinu, posle susreta s kineskim premijerom Li Kećijangom, da je na sastanku potvrđena međusobna podrška na političkom planu i večno prijateljstvo, a da su najviše razgovarali o tome kako Kina može da pomogne Srbiji u usvajanju modernih tehnologija.

„Upravo smo završili razgovor sa delegacijom na čelu sa Li Kećijangom. Nastavili smo razgovore koje smo imali juče sa šefom države, Si Đinpingom. Ne moram da ponavljam, ali pod utiskom ponovo izgovaram da je to velika stvar i veliak čast za našu zemlju“, rekao je Vučić novinarima.

On je rekao da je po svim pitanjima izraženo jednoglasje i međusobna podrška – teritorijalnom integritetu Kine i Srbije, a na sastanku se, kako je rekao, moglo čuti da nas Kina „snažno ceni i da bi i u budćnosti volela da vidi nezavisnu, samostalnu i jaku Srbiju“.

„Rekao je (Li) da smo večni prijatelji, da smo pokazali to jedni drugima u teškim uslovima i vremenima, ne samo kada je to lako“, citirao je Vucičh kineskog premijera.

On je izrazio zahvalnost Kini i ponovio da iako i u političkim i u ljudskim odnosima ništa kraće ne traje od zahvalnosti, kod našeg rukovodstva nije tako.

„Mi ćemo da pamtimo šta su uradili za Železaru, ali i u teškim vremenima 1999. godine“, rekao je on, podsetivši da se sastao i sa guvernerom provinsije Hebei, koja je po površini veličine Nemačke.

„Sa njim sam razgovarao o investicijama i industrijskom parku u Smederevu. Lija sam zamolio da nam pomognu oko Četvrte industrijske revoilucije, oko ulaska u ceo proces, koji bi jedna mala zemlja, Srbija mogla da prati. Potrebna nam je pomoć Kine u modernim tehnologijama, reobotizaciji društva“, rekao je Vučić.

Onima u Srbiji koji mu se, kako je rekao, smeju, poručuje:

„Nemam ništa protiv da mi se mnogi u Srbiji smeju. Svaki put se smeju i svaki put se ispostavi da se zaludu smeju.“

Dodao je da će Srbija, pre njegove sledeće posete Kini, u aprilu sledeće godine kada se održava drugi samit „Jedan pojas jedan put“, poslati nekoliko timova.

„Da vidimo gde mi možemo da dobijemo neko učešće, da dalje razvijamo našu zemlju, da sačuvamo pamet u zemlji. Kako da dobijemo deo modernih tehnologija kojima do sada nismo mogli da ovladamo. To je bila i glavna tema razgovora uz iskreno izraženo prijateljstvo“, rekao je Vučić.

On je dodao da je Kina Srbiji sada peti privredni partner, sa milijardu i 800 miliona razmene, da Srbija povećava svoj izvoz i za 100 odsto iako su to i dalje sve male cifre.

„Ali mi imamo sve veći broj kineskih investitora, time treba da se dičimo, hvalimo i hrabrimo i u budućnosti koristimo. Kineski prijatelji žele da nam pomognu, vide u nama pouzdanog i stabilnog prijatelja, ali i samostalnu i suverenu zemlju“, rekao je on, dodajući da u Kini znaju i da se na Srbiju ne može vršiti pritisak tako da se odrekne svog kineskog prijatelja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.