U trendu

Vučić pored Putina na paradi na Crvenom trgu (foto, video)

U Moskvi je danas počela parada povodom velike pobede Rusije u otadžbinskom ratu kojoj, na poziv ruskog predsednika, prisustvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Paradi na moskovskom Crvenom trgu, pored Vučića od stranih državnika prisustvuje još samo premijer Izraela Benjamin Netanjahu.

Centralnim moskovskim trgom paradira 13.000 vojnika, više od 150 komada savremenog naoružanja i vojne tehnike, kao i 75 aviona i helikoptera.

Ove godine Crvenim trgovom proćiće 33 čete vojnika, a vojnu tehniku predvodiće tenk T 34-85, inače glavni sovjetski tenk u Drugom svetskom ratu.

Predsednik Srbije će sa svojim ruskim kolegom, posle Parade, položiti venac na spomenik Neznanom junaku, a potom i cvet na spomen ploče gradova heroja.

Takođe predsednik Srbije prisustvovaće i prijemu u Velikom kremljanskom dvorcu.

Predsednik Vučić najavio je juče, u izjavi novinarima, da je pozvan od predsednika Putina da učestvuje i u u tradicionalnoj šetnji povodom obeležavanja godišnjice pobede nad fašizmom „Besmrtni puk“.

Vučić je rekao da je velika čast za Srbiju što će njen predsednik prisustvovati Vojnoj paradi koja se u Moskvi tradicionalno održava povodom Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Povodom učešća u šetnji „Besmrtni puk“, rekao je da će se kretati sa stotinama hiljada građana koji nose portrete svojih rođaka, koji su učestvovali u Velikom otadžbinskom ratu.

On će nositi, u šetnji „Besmrtni puk“, fotografiju svoga dede Anđelka Vučića, kojeg su ubile ustaše.

„I moji roditelji su našli fotografiju pokojnog dede kojeg su ustaše ubile, tako da ću ja ići pored predsednika Putina da pokažem da želimo da sačuvamo pamćenje na one koji su stradali od fašizma u to teško vreme i sa željom da se to vreme nikada ne ponovi“, naglasio je Vučić.

Šetnja „Besmrtni puk“ je deo obeležavanja Dana pobede, a u okviru manifestacije građani Rusije u šetnji Moskvom nose portrete svojih rođaka koji su učestvovali u Velikom otadžbinskom ratu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.