Vučić: za Putina imam samo jednu veliku molbu

Predsednik Srbije Aleksandr Vučić ocenio je danas, po dolasku u posetu Moskvi, da je poziv predsednika Ruske federacije Vladimira Putina značajan signal za našu zemlju i velika čast za predstavnike Srbije, te najavio da će predsednika Rusije zamoliti da najviše pažnje posvete regionalnim pitanjima, odnosno pre svega Kosovu i Metohiji.

Vučić je najavio da će sa Putinom razgovarati o svim važnim pitanjima za našu zemlju, o ubrzanju naše ekonomske saradnje, energetici, pre svega o Turskom toku i gasnom snabdevanju Srbije, o vojno-tehničkoj saradnji.

„Najviše vremena ćemo svakako razgovarati o globalnoj, regionalnoj politici, o očuvanju statusa vojne neutralnosti Srbije i o Kosovu i Metohiji, nema nikakve sumnje. To je tema koju ću ja da pokrenem i pokušati da iznesem sve ono što su stavovi Srbije, očekujući da dobijemo i stav Ruske federacije i stav predsednika Putina po tom pitanju“, rekao je on.

Na pitanje šta očekuje od predsednika Putina i Rusije, Vučić je odgovorio da su on, kao i naša zemlja mali da bi mogli da očekujemo nešto do Rusije, već da nešto zamolimo.

„Da li imam nešto da zamolim predsednika Putina? Imaću. Ali, nažalost, to će ostati za nas dvojicu“, dodao je on.

„Imaćemo duge razgovore, uveren sam prijateljske, otvorene i iskrene. Prvo ćemo imati sastanak u četiri oka, pa ćemo večerati zajedno. Sutra jutro imamo veličanstvenu paradu povodom pobeden nad fašizmom, onda zajedničko polaganje venaca, mislim da će zajedno sa nama vence položiti izraelski premijer Benjamin Netanjahu.

Posle toga imamo prijem u Kremlju, pa učestvujemo, na poziv predsednika Putina, u akciji „besmrtni puk““, objasnio je Vučić novinarima.

Ovo je, prema njegovim rečima pokazatelj iskrenog i otvorenog prijateljstva koje postoji između Srbije i Rusije.

„Ovo je značajan signal za našu zemlju i velika čast za predstavnike Srbije, što su baš na današnji dan pozvani u Moskvu i što uživamo ovako gostroprimstvo predsednika Putina“, kazao je on.

Upitan da li je bilo planirano da prva poseta stranog državnika od kada je predsednik Putin dobio novi mandat bude baš šef srpske države, Vučić je kazao da je poziv dobio pre nekoliko dana.

„Po planu posete vidite da je planirano i da je predsednik Putin to želeo. Nisam ja niti možete sami sebe da pozovete ovde. Stvarno mislim da je velika čast za našu zemlju“; podvukao je on.

Vučić je najavio da će predsedniku Putinu uputiti poziv da poseti našu zemlju.

„Mi ćemo krajem godine organizovati i veliki skup, obeležavanje, proslavu poebde u Prvom svetskom ratu, zančajnih pobeda u Drugom svetskom ratu, ali i prisajedinjenje Vojvodine Srbiji. Mislim da su to sve važni događaji i nadamo se i dolasku predsednika Putina u Srbiju pre kraja ove godine. Ja ću mu večeras i zvanično uputiti poziv“, rekao je on.

Kazao je da sa Putinom ima mnogo toga da razgovara, ukazujući da se mnogo toga menja u svetu.

„Predsednik Putin i turski predsednik (Redžep Tajip) Erdogan razgovaraju na svakih 15 dana. Stavri se menjaju na dnevnom nivou u savremenom svetu. Ja sam srećan što su naši odnosi takvi da, kada je bilo potrebno, uprkos užasno teškoj situaciji kada je u tržnom centru mnogo dece poginulo, Putin se javio kada smo imali krizu na severu Kosova. Mislim da sam se sastao više puta sa predsednikom Putinom nego svi predsednici u prethodnih 30 godina zajedno sa svim ruskim predsednicima. To govori o unapređenju naše saradnje, većoj bliskosti, o većem poverenju“, naglasio je on.

Vučić je podvukao da Srbija ne obećava previše, da se nalazi na evrospkom putu, ali da, kada kaže da neće da uvede sankcije Ruskoj federaciji onda ih i neće uvesti, kao i kada kaže da neće u NATo i da je vojno neutralna znaju da to to znači.

„Ta pozicija jedne suštinski nezavisne zemlje, ponosnog i nepokorenog naroda koji želi svoju budućnost i svoju slobodu, nailazi na poštovanje koje ste mogli da vidite juče u Ankari, prekjuče u Istanbulu i danas u Moskvi. Ponosan sam zbog građana Srbije što smo takvu poziciju naš ezemlje uspeli da izgradimo“, objasnio je Vučić.

Izrazio je nadu u rešavanje brojnih stvari koje će dodatno doprineti boljem životu naših građana.

S tim u vezi je ukazao da kada se god priča o vojno tehničkim sporazumima sve što nabavimo od oružja i oruđa to su dodatne garancijeza našu zemlju, jer služi samo odvraćanju svakog agresora od potencijalnog napada na našu zemlju.

„Radujem se našem susretu i verujem da ćemo imati dobrih rezultata, a svakako tokom večere moliću predsednika Putina da najviše pažnje posvetimo regionalnim pitanjima, balkanskim, odnosno pre svega Kosovu i Metohiji“; zaključio je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.