U trendu

Vučurović: Rezolucija o Srebrenici, inicijativa poraženih

PODGORICA – Odbor za ljudska prava i slobode crnogorskog parlamenta razmatrao je predlog nove rezolucije o Srebrenici, koja je na dnevnom redu sednice Skupštine u zasedanju, na kojoj je poslanik vladajaućeg Demokratskog fronta Jovan Vučurović rekao da „to iicijativa poražene politike“ u Crnoj Gori.

„Ovo svakako nije rezolucija, nego zloupotreba i poigravanje sa žrtvama, njihovo stavljanje u dnevno politički kontekst. To inicira poražena politika u Crnoj Gori, koja je godinama imala priliku da pokrene nešto ovako, ali im to tada nije bilo profitabilno. I sada, kada se neke od tih stranaka nalaze pred raspadom i padom rejtinga, potežu se ovakve teme I bude se duhovi prošlosti“, rekao je Vučurović.

Poručio je da novi predlog rezolucije nikako ne može dovesti do pomirenja, već samo može da podgreje tenzije u Crnoj Gori.

Jedini put koji, prema njegovim rečima, može dovesti do pomirenja je osuda svih zločina, a ne samo zločina u Srebrenici.

„Mi Srbi se pitamo šta je sa osudom brojnih drugih zločina“, rekao je Vučurović i dodao da je podneti predlog nove rezolucije „za dnevnopolitičku upotrebu stranaka bivšeg režima i usmerena je protiv srpskog naroda“.

Ne vidi, istakao je, neku empatiju i osudu zločina od ovih, kako je naveo, „lažnih dušebrižnika kada se pomenu genocid u Jasenovcu, Prebilovci, Jadovnu, Čelebićima, Velikoj, Pivi, Korićka jama, Kravica, Bratunac, Oluja, Bljesak…“.

Tada niko ne pita šta je sa Srbima iz Sarajeva, gde su nestali ti ljudi, upitao je Vučurević, preneo je podgorički portl Borba.

Niko, ukazao je, ne pita zašto pred tzv. Haškim tribunalom niko ne odgovara zbog Oluje i mnogih drugih zločina nad Srbima…

„Jedna od namera ovakvog dokumenta je da silom nameće stavove po nekim važnim pitanjima, što svakako neće moći. Naš stav, moj stav, je jasan – u Srebrenici se dogodio zločin, a ne genocid, i zbog iznošenja stava niko ne može da snosi kazne, jer je ovo demokratija“, istakao je Vučurović.

On je rekao da poštuje i uvažava sve žrtve i žrtve zločina u Srebrenici, ali da, kako je kazao, dajte da vidimo i poštovanje za srpske žrtve, pa da onda pričamo o toleranciji, multiverskom skladu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar