U trendu

Vudvord: U Mjanmaru će se za 14 dana zaraziti 1/2 stanovnika

NJUJORK – Britanska ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Barbara Vudvord upozorila je danas da bi polovina od 54 miliona ljudi u Mjanmaru mogla biti zaražena od kovid-19 u naredne dve nedelje, dok je ambasador Mjanmara uputio poziv da se obezbedi efikasna isporuka vakcina.

Mjanmar je u haosu otkako je vojska 1. februara zbacila izabranu vladu na čelu sa Aung San Su Ći i potresaju ga protesti i borbe između vojske i novoformiranih milicija, preneo je Rojters.

SAD, Britanija i druge države uvele su sankcije vojnim vođama Mjanmara zbog državnog udara i represije nad demonstrantima tokom koje je ubijeno više stotina ljudi.

„Puč je rezultovao gotovo potpunim kolapsom zdravstvenog sistema, a zdravstveni radnici se napadaju i hapse“, rekla je Vudvord u neformalnoj raspravi Saveta bezbednosti o Mjanmaru.

„Virus se širi populacijom, zaista veoma brzo. Prema nekim procenama, u naredne dve nedelje polovina stanovništva Mjanmara mogla bi biti zaražena kovidom“, rekla je ona.

„Da bi se postigla glatka i efikasna vakcinacija protiv kovid i pružila humanitarna pomoć, neophodno je da međunarodna zajednica vrši pažljivu kontrolu“, rekao je ambasador Mjanmara u UN Kjav Moe Tun, koji je govorio u ime izabrane civilne vlade.

Mijanmar je nedavno primio još dva miliona kineskih vakcina, ali se veruje da je vakcinisano samo oko 3,2 odsto populacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.