U trendu

Vukovar bez Milanovića i Srba

VUKOVAR – Hrvatska danas obeležava Dan sećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje i Dan sećanja na žrtve domovinskog, centralnom komemoracijom u dvorištu vukovarske bolnice, odakle će potom krenuti Kolona sećanja do Memorijalnog groblja.

Nakon dve godine komemoracija će biti održana bez pandemijskih mera, ali u senci podela u hrvatskom državnom vrhu.

Na komemoraciji i u Koloni sećanja neće biti predsednik države Zoran Milanović i predstavnici Srba.

Milanović je juče boravio u Vukovaru, a danas će biti u Škabrnji. U Vukovaru su juče bili predstavnici Srba, predvođeni predsednikom SNV Miloradom Pupvcem, i odali poštu svim žrtvama polaganjem dva venca – jedan za hrvatske i jedan za srpske žrtve.

U Vukovaru su danas predsednik Andrej Plenković sa članovima vlade i predsednik parlamenta Gordan Jandroković, kao i mnogobrojni poslanici.

Plenković je juče bio u Škabrnji sa potpredsednicom vlade iz Samostalne demokratske srpske stranke (SDŠ) Anjom Šimpragom, gde su im branitelji iz protesta okrenuli leđa.

Mnogi smatraju da je ovaj gest branitelja bio opravdan, zbog izjave Šimprage da je vojno-policijska akcija Oluja bila etničko čišćenje.

Hrvatska u Vukovaru obeležava dan pada ovog grada 1991. godine, kada su nakon borbi koje su trajale 87 dana, kontrolu preuzeli pripadnici tadašnje JNA.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar