U trendu

Vuletic: Samo svest od opasnosti moze spreciti nuklerni rat

BEOGRAD – Sociolog i profesor Filozofskog fakulteta Vladimir Vuletić ocenio je danas da su obe strane u ratu u Ukrajini odgovorne za eskalaciju sukoba, a da se sada nadaju da će ona druga popustiti pred unutrašnjim pritiskom i ukazao da bi samo svest o opasnosti od nuklearnog sukoba za svet mogla da dovede do nekog rešenja.

U izjavi za Tanjug, Vuletić ocenjuje da se sada Zapad nada raspadu Ruske Federacije na više država, dok Rusija očekuje krah međunarodnog sistema kojeg smo poznavali poslednjih decenija.

„Zbog toga su ulozi tako veliki i plašim se da bi samo svest da bi nuklearni rat doveo do uništenja čitavog sveta mogla da dovede do nekog rešenja. Plašim se da taj trenutak nije još došao, ostaje nam još određeno vreme i nada da ćemo se spasiti te kataklizme“, poručuje Vuletić.

On kaže da obe strane smatraju da još uvek ima prostora da oslabe drugu stranu, a da ne dođe do nuklearnog rata.

„Rusi očekuju da će razmaženo stanovništvo Zapada pritisnuti svoje rukovodstvo da se povuku iz tog sukoba, prihvate stanje i teritorijalne dobitke Rusije na terenu. To bi zadovoljilo Rusiju i omogućilo Putinu da se izvuče pred domaćom javnošću“, konstatuje Vuletić.

On dodaje da Rusi tu posebno računaju na predstojeću zimu, dok u Evropi upravo zbog toga rade na jedinstvu između evropskih zemalja i u samim zemljama pojedinačno.

S druge strane, kaže, na Zapadu očekuju da će unutrašnje tenzije u Rusiji dovesti do puča i smene rukovodstva u Moskvu.

„S obzirom da su obe pretpostavke nerealne, ukoliko strane ne ostvare svoje maksimalističke ciljeve, ulog će se povećavati. Krupni igrači sa Zapada su svesni da bez sloma Rusije i potencijalno ekonomski ravnopravnijeg odnosa sa Kinom, neće moći da se održe. To bi značilo da njihova moć na svetskom nivou opada i da dolazi do gašenja čitavog tog sistema“, upozorava Vuletić.

On kaže da je za Rusiju najveći problem što je na strani Ukrajine sav novac ovog sveta i ogromni vojni resursi, dok je Rusija ogračena.

„Jedini njen spas, ali i velika opasnost, je zagrljaj velikog partnera Kine. Pitanje je da li je to ono što Rusiji odgovora“, navodi Vuletić.

On ističe da su obe strane insistirale na eskalaciji sukoba i ocenjuje da je Ukrajina mogla implementacijom Minskih sporazuma da izbegne rat.

Oni koji su je savetovali i ohrabrivali da to ne učini, kaže, vodili su je u pravcu rata.

S druge strane Rusija, kako kaže, onog trenutka, kada je posle sedam dana, oko 1. marta, postalo jasno da režim Zelenskog nije slomljen, mogla je da zaustavi rat.

„Znate kako kažu: Nije problem što se neko kocka, nego što se vadi, odnosno pokušava da povrati izgubljeno. Plašim se da od tog trenutka mi imamo situaciju iz koje se jako teško izlazi bez vojnog rešenja“, konstatuje Vuletić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.