U trendu

Vulkan Etna priredila spektakl kakav se ne pamti decenijama (video)

Spektakularna erupcija najaktivnijeg evropskog vulkana Etne dostigla je vrhunac u ponedeljak uveče kada su se čitave fontane lave vinule na visinu od 1.500 metara, piše Gvardian.

Jedan stručnjak je prizore opisao kao „neke od najupečatljivijih u poslednjih nekoliko decenija“.

Najaktivniji evropski vulkan poslednjih je sedmica vrlo eksplozivan i izbacuje užarenu magmu i pepeo koji dopire čak do Katanije.

Prema stručnjacima, ovaj vatromet je deo erupcije koja spada u normalne aktivnosti ovog više od 3.300 metara visokog vulkana.

– Etna ovih dana ima pravu predstavu, rekao je Marco Neri, vulkanolog i član INGV-a, talijanskog nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju.

– Ovo je sigurno najjača eksplozija u južnom krateru otkrivenom 1971. godine Tako velike eksplozije nismo videli godinama, ali trenutno nema rizika za stanovništvo, osim dima koji nekima može stvoriti probleme s disanjem te pepela koji prekriva zgrade i ulice, kazao je Neri.

U ponedeljak, oko 23 sata, vodoskok lave, okružen gigantskim oblacima dima, prelazio je visinu od 1.500 metara, dok su hiljade komada stena izbačene iz kratera u nebo do visine od nekoliko kilometara, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.