Vulkan Taal na Filipinima počeo da izbacuje lavu

MANILA – Vulkan Taal na Filipinima počeo je u ranim jutarnjim satima po lokalnom vremenu da izbacuje lavu.

Filipinski institut za vulkanologiju saopštio je da je vulkan ušao u period nestabilnosti koji su između 2.49 i 4.28 po lokalnom vremenu prerasli u magmatsku erupciju, koju karakteriše slaba fontana lave praćena tutnjavom, prenosi BBC.

Ipak, direktor tog instituta Renato Solidum rekao je da se znaci razorne erupcije još uvek nisu pojavili i nivo uzbune povećao je na 3 do 4 od maksimalnih 5.

Zvaničnici su upozorili na moguć vulkanski cunami koji bi mogao da bude pokrenut padom ostataka nakon erupcije, pritiskom vode i stvaranjem talasa.

U nedelju, vulkan je izbacivao pepeo do jednog kilometra uvis uz tutnjavu i podrhtavanje tla.

U okolini vulkana zabeleženo je 75 manjih potresa, od kojih su 32 rangirana kao zemljotresi drugog reda.

U regionu gde se nalazi vulkan živi oko 450.000 ljudi, a zbog poslednjih akticvnosti evakuisano je 8.000 stanovnika koji su smešteni u najmanje 38 centara za evakusaciju.

Zbog aktivnosti vulkana zatvoren je međunarodni aerodrom u Manili, a obustavljena je i berza.

Kabinet predsednika Rodriga Dutertea obustavio je rad vlade ali i svih škola u Manili.

Vulkan Taal koji se nalazi oko 70 kilometara južno od Manile spada u kompleksne vulkane, što znači da nema jedan otvor ili konus, već nekoliko tačaka erupcije koji su se tokom vremena menjali.

U Institutu vulkan Taal smatraju i opasnim jer ima „vulkan unutar vulkana“.

U prethodnih 500 godina Taal je eruptirao više od 30 puta na različite načine, poslednji put 1977. godine, dok je prilikom erupcije 1911. godine stradalo 1.500 osoba.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.