U trendu

WFP: Sporazum o ukrajinskom zitu neće rešiti globalnu krizu

LONDON – Svetski program za hranu (WFP) danas je izrazio optimizam u pogledu dogovora uz posredovanje UN o ponovnom otvaranju ukrajinskih luka za izvoz žitarica, ali je i upozoreno da sam sporazum neće rešiti globalnu prehrambenu krizu čak i ako bude efikasno primenjivan.

„Optimisti smo da bi sporazum mogao da dovede do normalizacije globalnih cena hrane. Zemlje koje zavise od snabdevanja žitom iz Crnomorskog regiona verovatno će među prvima osetiti pozitivne efekte (deblokade izvoza ukrajinskih žitarica“, izjavila je Nina Valente, portparolka WFP, ogranka agencije UN za hranu i poljoprivredu (FAO).

Ipak, ona je naglasila da trenutna globalna kriza sa hranom nije samo kriza cena jer će sukobi, klimatski šokovi i pandemija korona virusa nastaviti da produbljuju globalnu nesigurnost sa hranom čak i ako se istanbulski dogovor o ponovnom otvaranju ukrajinskih luka za izvoz žitarica bude održao.

Rusija, Ukrajina, Ujedinjene nacije i Turska potpisale su u petak sporazum koji ima za cilj da dozvoli bezbedan prolaz brodovima koji ulaze i izlaze iz tri ukrajinske crnomorske luke koje je Rusija blokirala od 24. februara, na samom pocetku sukoba u Ukrajini.

Ukrajina i Rusija su glavne izvoznice žitarica, a blokada ukrajinskih luka učinila je da desetine miliona tona žitarica ostanu u skladištima, što je, u kombinaciji sa zapadnim sankcijama uvedenim Rusiji, dovelo do porasta cena energije i hrane i protesta u zemljama u razvoju koje zavise od crnomorskih žitarica.

Sam WFP je zbog globalne inflacije i kritičnih nedostataka u finansiranju dodatno pogoršanih sukobom u Ukrajini, ove godine morao da smanji pomoć u kritičnim delovima sveta kao što su Jemen i Južni Sudan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar