U trendu

WIIW: Zapadnom Balkan pun pristup fondovima i pre clanstva

BEČ – Dosadašnja strategija EU za Zapadni Balkan je bila neuspešna i Unija bi trebalo da počne da osnažuje region kroz pun pristup fondovima još pre pristupanja balkanskih zemalja, zaljučak je studije „Dug put: Pouke iz EU-CEE za unapređenje integracije i razvoja na Zapadnom Balkanu“ bečkog ekonomskog instituta (WIIW) u Fondacije Bertelsman.

“Rat u Ukrajini jasno govori u prilog tome da EU mora da pokaže snažnije prisustvo na Zapadnom Balkanu, kako ne bi otvorilo prostor koje bi mogle zauzeti neke druge zemlje“, istakao je autor studije Branimir Jovanović.

On je poručio da ako EU želi da spreči Rusiju da bude prisutna u regionu mora pokazati svoje veće prisustvo kroz veća ulaganja

Jovanović je ukazao da Zapadni Balkan čeka više od 13 godina za pristupanje Uniji, a nije ni blizu članstva, dok je prosečna dužina ranijih pristupnih procesa bila do 12 godina.

S tim u vezi je ukazao da ranije kandidati nisu morali da rešavaju otvorena pitanja sa susedima pre pristupanja, što je sada postavljeno kao uslov.

U studiji se konstatuje da je pristupni proces poboljšao regionalnu ekonomsku integraciju sa EU.

Jedan od glavnih zaključaka studije je da je najefektniji način za poboljšanje regionalne saradnje u uspostavljanju politika sa ciljem rasta primanja.

Veća primanja će voditi ka većoj potrošnji, što će voditi ka većoj regionalnoj ekonomskoj integraciji.
S tim u vezi WIIW smatra da bi primanja mogla da porastu većim transferima iz budžeta EU za Zapadni Balkan.

To bi, smatraju eksperti, moglo da se učini kroz omogućavanje punog pristupa budžetu EU.

Troškovi bi, kažu, bili marginalni, a efekti za zapadnobalkanske ekonomije suštinski.

Veći transfer novca iz EU trebalo bi da bude propraćen striktnim uslovljavanjem institucionalnih reformi.

WIIW smatra da je ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan, koji je EU usvojila pre skoro dve godine, nedovoljan.

Dušan Reljić, direktor kancelarije Nemačkog instituta za međunarodne i bezbednosne poslove u Briselu je na pitanje da li bi zemlje Zapadnog Balkana trebalo da uplaćuju u budžet EU ako se već traži pun pristup fondovima rekao da one već doprinose Uniji.

„Samim tim što proizvode za EU po mnogo nižoj radnoj ceni je doprinos za budžet Unije. Zbog toga su mnoge fabrike automobilske industrije u Srbiji, Severnoj Makedoniji”, objasnio je.

Predsednik WIIW Hanes Svoboda primetio je da zemlje regiona previše gledaju u prošlost, umesto da gledaju u zajedničku budućnost.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.