U trendu

YIHR: Napad na Dubrovnik uneti u udžbenike

PODGORICA – Inicijativa mladih za ljudska prava apelovala je na nadležne da uvrste u školske udžbenike informacije o napadu na Dubrovnik i drugim ratnim zločinima počinjenim tokom 90-ih, kako bi mladi na pravi način bili upoznati sa ovim podacima, saopšteno je iz YIHR.

Sutra se obeležava 30 godina od kada su pripadnici tadašnje JNA i Teritorijalne odbrane iz Crne Gore i Trebinja počeli napad na Dubrovnik.

Oni podsećaju da je početkom leta 1991. u tadašnjim crnogorskim medijima počela, kako navode, snažna propagandna kampanja pod sloganom „Rat za mir“, a da su prve granate na Dubrovnik pale 1. oktobra 1991. godine sa topovskih položaja sa okolnih brda. „JNA je do kraja oktobra zauzela gotovo svu teritoriju dubrovačkog zaleđa između poluostrva Pelješac i Prevlaka duž Jadranske obale, izuzev samog Dubrovnika”, navode iz YIHR.

Smatraju da ovaj, kako navode, sramni događaj predstavlja mrlju u crnogorskoj istoriji, posebno ako se zna da crnogorsko pravosuđe za ovaj događaj nije nikada nikog ni formalno optužilo, a kamoli osudilo.

“Zbog napada na Dubrovnik, u Hagu su osuđeni na po sedam godina, viceadmiral Miodrag Jokić i general Pavle Strugar. Ni nakon tri decenije odgovorni za ovaj napad nisu odgovarali, a porodice žrtava još uvek čekaju na pravdu”, navodi se u saopštenju.

Apeluju da se ova tema uvrsti u školske udžbenike, kao i drugi ratni zločini počinjenim tokom 90-ih, kako bi mladi na pravi način bili upoznati sa ovim podacima.

“A što je još važnije, kako bi sprečili ponavljanje sličnih događaja i bili opomena za sve buduće generacije. Jer upravo neznanje, te nacionalizam i zapaljiva retorika su okidač koji na ovim prostorima donosi rat i nedužne žrtve”, saopštili su iz YIHR, preneo je portal RTCG.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.