Z. Balkan prioritet za EBRD, ceo svet želi da region uspe

LONDON – Zapadni Balkan je prioritet za EBRD i ceo svet želi da taj region uspe, poručio je danas direktor Evropske banke za obnovu i razvoj Suma Čakrabarti otvarajući Samit o Zapadnom Balkanu u Londonu, i istakao da je EBRD do sada u region investirala gotovo 13 milijardi dolara.

Samitu prisustvuje i premijerka Srbije Ana Brnabić, kao i premijeri šest ekonomija Zapadnog Balkana.

Uz napomenu da je ovo „istorijski samit“, Čakrabarti je podsetio da je prvi ovakav Samit održan 2014. godine i da predstavlja dobar model za sve druge samite za druge regione, u kojima EBRD takođe investira.

„Ceo svet želi da ovaj region uspe“, rekao je Čakrabarti.

On je rekao da EBRD želi da pruži jedinstven doprinos procesu što brže integracije zemalja regiona u EU.

„Ovi samiti EBRD za Zapadni Balkan imaju posebnu ulogu, koju treba da odigraju, da se u uspešnom braku spajaju politika i ekonomija kroz direktan dijalog. Ovi samiti se fokusiraju na praktične rezultate i projekte i promovišu Zapadni Balkan kao izuzetno atraktivnu investicionu destinaciju“, rekao je Čakrabarti.

On je istakao da želi da investitori ostvare komunikaciju i interakciju sa premijerima Zapadnog Balkana, a da se premijeri vrate kući sa opipljivim rezultatima, novim poslovima i investicionim partnerima.

U tom smislu, napmenuo je da će danas tokom samita biti potpisano šest novih projekata.

Čakrabarti je istakao da je Zapadni Balkan „predvodnik promena“ i reper za druge regione.

On je napomenuo da je ovo njegov poslednji samit, budući da mu ističe mandate na čelu EBRD, ali je istakao da je Zapadni Balkan prioritet za EBRD i da se nada će se ulaganja nastaviti.

Istakao je da je EBRD do sada u regionu uložila gotovo 13 miilijardi dolara.

Dodao je da će EBRD najverovatnije finansirati izgradnju autoputa Niš – Priština – Tirana.

„Planiramo da idemo na odobrenje za ‘autoput mira’, kasnije ove godine“, rekao je Čakrabarti.

„Zapadni Balkan ima posebno mesto u mojoj karijeri i srcu. Pozdravljam region i to koliko je napredovao i odmakao se od problematične prošlosti, da bi postao povoljno poslovno okruženje, Divim se ljudima u regionu koji su uspeli u svemu tome i delim njihovu viziju za budućnost“, zaključio je Čakrabarti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.