U trendu

Z. Brđanin: Niko ne poriče da je pucano na policiju

PODGORICA – Direktor policije Crne Gore Zoran Brđanin izjavio je danas da se na barikadama na Cetinju uoči ustoličenja mitropolita Joanikija pucalo i da niko ne poriče da se pucalo na policiju.

Brđanin je na sednici Odbora za bezbednost i odbranu podsetio da su pronađene čaure na mestu barikada na Cetinju, kao i da postoje audio i video snimci, prenosi RTCG.

Potpredsednik Vlade Dritan Abazović ocenio je da su dešavanja 4. i 5. septembra mogla da izazovu sukobe širih razmera koji bi se prelili na druge gradove:

„Sačuvan je mir, ostao je negativan utisak jer se verski obred nije mogao sprovesti na miran i dostojanstven način“, rekao je Abazović.

On je istakao da se Crna Gora ne bi pomirila ni narednih 30 godina da se nekome na Cetinju nešto desilo.

„Bilo je tenzija, bilo je intervencije, ali možemo sa tog aspekta da budemo zadovoljni“, rekao je Abazović, napominjući da komanda tokom dešavanja nije izašla iz zakonskih okvira.

Apelovao je na sve da se ne podstiče atmosfera podela u Crnoj Gori.

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović rekao je da je reagovanje policije generalno gledano bilo proporcionalno, a upotreba sile srazmerna.

„Svaki pojedinačni slučaj biće ispitan za sebe“, dodao je Sekulović.

On smatra da su događanja na Cetinju posledica loše političke klime i nedostatka političkog dijaloga, kao i sukoba na više frontova koji može da dovede do gubitka ljudskih života.

Navodeći kako mu je savest mirna, Sekulović je rekao da Crna Gora teško može dalje ovako podeljena.

„Uopšte mi nije stalo hoću li ostati na ovoj funkciji, ali sam zabrinut za sudbinu Crne Gore“, rekao je Sekulović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.