U trendu

Za eskalaciju u Ukrajini odgovornost na Kijevu

MOSKVA – Rusija će učiniti sve da garantuje svoju bezbednost i bezbednost svojih građana u slučaju pogoršanja stanja u Ukrajini, a odgovornost će snositi Kijev i njegovi zapadni pokrovitelji, izjavio je danas za novinare zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.
„Ako dođe do bilo kakve eskalacije, mi ćemo naravno učiniti sve da osiguramo sopstvenu bezbednost i bezbednost naših građana ma gde se oni nalazili. Međutim, Kijev i njegovi pokrovitelji na Zapadu snosiće punu odgovornost za posledice takve eskalacije”, dodao je Rjabkov, prenosi TAS S.
Zamenik šefa ruske diplomatije istakao je da SAD i NATO povećavaju obim vojne pomoći Ukrajini, namerno je pretvarajući u bure baruta.

“U Ukrajini već duži niz godina traju obuke u kojima učestvuju na desetine i stotine savetnika i instruktora koji rade na raznim ispitivanjima, dok se stvaraju objekti koji imaju direktan negativan uticaj na našu bezbednost, aktivnosti obrazovanja i obuke su pojačane, uspostavljena je mreža biolaboratorija i operativni rad je u najmanju ruku za nas zabrinjavajuć“, rekao je Rjabkov.

Prema njegovim rečima, kombinacija ovih faktora predstavlja ozbiljan izazov za bezbednost Rusije

Zapadne zemlje u poslednje vreme su više puta izrazile zabrinutost zbog izjava najviše ukrajinske vojne komande u vezi s navodnim nagomilavanjem snaga Rusije duž granice s Ukrajinom.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ranije je primetio da kretanje ruskih trupa unutar njihove zemlje ne bi trebalo da izaziva zabrinutost u drugim državama. Peskov je podvukao da ti pokreti ni na koji način ne prete nijednoj državi. Takođe je rekao da je sukob u Donbasu, na istoku Ukrajine, isključivo unutrašnja stvar te zemlje, dodajući da ruske trupe nikada nisu učestvovale u njemu.
Situacija u Donbasu se pogoršala krajem februara, razmene vatre registruju se gotovo svakodnevno, posebno uz upotrebu minobacača i bacača granata. Učesnice u sukobu međusobno se optužuju za pogoršanje situacije, navodi TAS S.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.