U trendu

Za informaciju o Anisu Amriju nagrada 100.000 evra

Savezna kriminalistička služba Nemačke, po nalogu tužilaštva, i uz podršku pokrajinskih policija sprovodi intenzivnu potragu za Anisom Amrijem, a za informaciju o njemu raspisana je i nagrada.

Tužilaštvo je raspisalo nagradu do 100.000 evra za informaciju koja bi dovela do hapšenje osumnjičenog za napad na božićnom vašaru u Berlinu.

Po nalogu Generalnog tužilaštva raspisana je javna poternica, u kojoj se, po prvi put pominje i prezime traženog, a navedeno je da je star 24 godine i da je rođen u Tunisu.

U javnoj poternici se navodi da je raspisana nagrada u visini do 100.000 evra za informacije koje bi vodile ka hapšenju Anisa Amrija.

Napadač iz Berlina opasan, koristio šest imena?

Nemačka kriminalistička policija je detaljnim pretresom kamiona kojim je u ponedeljak izvršen masakr u Berlinu, pronašla dokumenta i tragove koji ukazuju na jednog mladića iz Tunisa, javlja nemački „Špigl”.

Na poternici za tuniskim državljaninom osumnjičenom za napad na božićnom vašaru u Berlinu navodi se da je naoružan i opasan.

U evropskoj poternici po zahtevu iz Nemačke, koju je dobila agencija Asošijetid pres, navodi se da je koristio šest imena i tri državljanstva.

Za ime Anis Amri je vezano tunisko državljanstvo. On je, međutim, koristio više varijacija svog imena, kao i egipatsko i libansko državljanstvo.

Nemačke vlasti navode da su u julu odbile njegov zahtev za azil.

Skrivao se kod Bobana iz Srbije?

Prema nezvaničnim saznanjima, policija u Nemačkoj sumnja da je Boban S. (36), Srbin iz Nemačke povezan sa terorističkim napadom na berlinskom vašaru kada je poginulo 12 ljudi, navodi Telegraf.rs.

Nemački mediji, citirajući izvore iz policije, navode da je glavni osumnjičeni za napad u Berlinu Tunišanin Anis A. neko vreme živeo kao podstanar kod Bobana S. koji je u to vreme regrutovao džihadiste u Dortmundu.

Boban S. je uhapšen u novembru, kada je i priznao da je pripadnik Islamske države.

Zidojče cajtung navodi da se osumnjičeni kretao u krugovima salafističkog propovednika Abu Valae, koji je uhapšen zajedno sa Bobanom S.

Tunišan je bio povezan s mrežom Islamske države u Nemačkoj koju je navodno vodio upravo Abu Valaa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.