U trendu

Za korupciju u evrofondovima 8,5 godina zatvora

Nekadašnja politička zvezda vladajućih čeških socijaldemokrata, poslanik i regionalni lider David Rat osuđen je danas u Pragu na 8,5 godina zatvora zbog korupcije i mahinacije sa javnim nabavkama i novcem iz evropskih fondova, kao i na zaplenu imovine u vrednosti od oko 800.000 evra.
Sud je prihvatio dokaze optužnice da je Rat umešan u korupciju oko naduvane cene renoviranja zamka Buštehrad blizu Praga koji je sufinansirala EU i opreme i renoviranja nekoliko regionalnih bolnica.

Rat je uhvaćen sredinom maja 2012. godine na delu sa kutijom u kojoj je umesto vina, kako je tvrdio policiji, nadjeno mito od 280.000 evra a prilikom pretresa u kući njegovog oca nadjeno je još 1,2 miliona evra u skrovištu ispod poda.

Zajedno sa Davidom Ratom uhapšeno je još sedmoro ljudi, uglavnom iz preduzeća koja su dobila poslove na tenderima u regionu Centralne Češke na čijem čelu je bio Rat – recimo i za modernizaciju regionalnih bolnica, takodje iz evropskih fondova.

Kao prvi tako visoki zvaničnik u Češkoj, Rat je danas osudjen za uzimanje mita od pola miliona evra jer sledeću ratu od obećanih 800.000 evra više nije stigao da preuzme pošto je uhapšen.

Sud je naredio danas da se zapleni i Ratova imovina u vrednosti primljenog mita.

Ratova saradnica u nameštanju tendera za javne nabavke Lucija Novanska osudjena je na pet godina zatvora.

Presuda nije pravosnažna a izricanju optuženi nisu prisustvovali.

„U ordinaciji sam. Dao sam prednost pacijentima pred tim pozorištem o čijem ishodu sam unapred obavešten“, poručio je danas Rat koji od hapšenja nastoji da uveri javnost i sud da je nevin a da mu je korupcionašku aferu namestila tadašnja vlada desnice i centra kako bi ućutkala glasnog kritičara vlade.

Od Rata su se, medjutim, odmah nakon hapšenja distancirali njegovi socijaldemokrati koji su u medjuvremenu došli na vlast.

Presuda nije pravosnažna a advokati i Rata i Novanske najavili su da će uložiti žalbu na presudu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.