U trendu

Za Makrona parlamentarni izbori novi test

PARIZ – Predsednik Emanuel Makron pobedio je protivkandidatkinju krajnje desnice Marin Le Pen sa solidnom razlikom, pokazali su konacni rezultati izbora, ali on nije pokazao trijumfalizam pošto je priznao široko rasprostranjeno nezadovoljstvo građana, navodi Rojters dodajući da su već sve oči okrenute ka junskom parlamentarnim izborima.

Makron je pobedio sa 58,54 odsto glasova, znatno ispod njegove pobede od 66,1 odsto protiv Le Pen u njihovom prvom duelu 2017. i veoma daleko od 82 odsto koliko je obezbedio konzervativac Žak Širak 2002. kada je većina Francuske stala iza njega pa je ušao u drugi krug predsedničkih izbora u Francuskoj.

„Mnogi u ovoj zemlji glasali su za mene ne zato što podržavaju moje ideje, već da bi se držao dalje od ideja krajnje desnice. Želim da im se zahvalim i znam da im dugujem u godinama koje dolaze“, rekao je Makron sinoć u pobednickom govoru.

„Moraćemo da budemo dobronamerni i da iskažemo poštovanje jer je naša zemlja prožeta sa toliko sumnji, toliko podela“, rekao je Makroin.

Konzervativni dnevnik „Figaro“ napisao je danas u svom glavnom uvodniku da je „mermerna statua džin sa stopalima od gline“.

„Emanuel Makron to dobro zna… neće imati koristi od bilo kakvog grejs perioda“, navodi list.

Parlamentarni izbori 12. i 19. juna biće ono što je, kako je rekao levičar, Žan-Lik Melanšon „treći krug“ predsednickih izbora, a opozicione stranke svih opcija nadaju se da će ovoga puta moći da pobede.

„Rekompozicija francuskog politickog pejzaža nije gotova. Većina koja se pojavi na parlamentarnim izborima biće odlucujuća za ekonomsku politiku“, rekao je glavni direktor za investicije kompanije Amundi Vincent Mortie.

Poruka iz Makronovog tabora u ponedeljak ujutru bila je da će više slušati, nakon prvog mandata u kojem je sam Makron prvobitno nazvao svoj stil rukovodenja „jupiterijanskim“, sugerišući da će ostati iznad politicke borbe.

„Kada predlog koji utice na živote Francuza dode u Nacionalnu skupštinu, poslanici moraju da odu i razgovaraju o tome sa Francuzima“, rekao je za Frans anter lider parlamenta Rišar Feran, blizak Makronu.

„U suprotnom, postoji rizik od podele izmedu parlamentaraca i onoga što osećaju Francuzi, piše Rojters.

Nakon kampanje u kojoj su dominirala pitanja troškova života, ministar finansija Bruno Le Mer rekao je za Franse anfo da će ograničenja cena energenata ostati do kraja godine, kako bi se ublažile nagle cene energije izazvane ratom u Ukrajini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.