U trendu

Za nova sedišta bankarske i agencije za lekove EU 27 gradova kandidata

Evropska komisija danas je počela procenu prijava članica za nova sedišta Evropske agencije za lekove (EMA) i Evropske bankarske agencije (EBA).

Nakon što je Velika Britanija odlučila da napusti EU, pojavila se potreba da se te dve agencije sa sedištem u Londonu presele.

EMA je bila stacionirana u Londonu od 1995. a EBA od 2011.

Procedura prijava za buduća sedište agencija završena je u ponoć 31. jula.

Za sedište EMA prijavilo se 19 gradova EU a za sedište EBA osam.

Kao glavni kandidati za novo sedište Agencije za lekove, koja zapošljava 900 ljudi, pominju se Amsterdam, Kopenhagen, Helsinki, Lil, Stokholm i Barselona.

Nemačka finansijska luka Frankfurt smatra se pak vodećim kandidatom za sedište EBA, koja ima oko 190 zaposlenih, a slede Lukemburg, Pariz i Prag.

Beč, Dablin i Varšava su kandidati za sedišta obe agencije.

Evropska komisija saopštila je da će sve ponude oceniti objektivno i na osnovu kriterijuma koje su postavili predsednici EK i Evropskog saveta Žan-Klod Junker i Donad Tusk a potvrdili šefovi država ili vlada 27 članica EU na sastanku Evropskog saveta u junu.

Komisijina ocena biće objavljena „onlajn“ 30. septembra, u oktobru će se obaviti politička diskusija u Savetu za opšte poslove a konačnu odluku taj savet će doneti u novembru. 

Inače, predvidjena su tri kruga glasanja, po modelu takmičenja za Pesmu Evrovizije.

Evropski zvaničnici podsećaju da je takav sistem već upotrebljen kod izbora sedišta Agencije EU za osposobljavanje za sprovođenje zakona (CEPOL). Tu agenciju dobila je Budimpešta.

Komisija se zalaže za brzu odluku o preseljenju jer su EBA i EMA dva ključna regulatorna tela EU koja posle marta 2019. treba da nastave da funkcionišu bez problema i prekida u radu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.