U trendu

Za nove mere češka vlada traži podršku opozicije

PRAG – Češka vlada sastaće se danas nakon sastanka sa opozicijom, kako bi odlučila o pooštravanju epidemioloških mera kojima bi se zaustavila trenutno ubrzano širenje KOVID-19, prenosi Rojters.

Agencija navodi da je premijer Andrej Babiš izjavio juče nakon sastanka vlade da će bolnice u Češkoj biti suočene sa katastrofom ako se ništa ne preduzme, a njegova manjinska vlada sastaće se ponovo danas kasnije nakon razgovora sa opozicionim strankama kako bi dobila potrebnu podršku za nove mere.

Rojters prenosi da je zemlja u različitom nivou zaključavanja od oktobra, neprioritetne prodavnice i restorani od tada su gotovo neprekidno zatvoreni dok je industrija radila, a ministar industrije Karel Havliček rekao je za finansijski dnevnik„Hospodarske novini da zatvaranje fabrika ni sada nije na dnevnom redu.

Ministar unutrašnjih poslova Jan Hamaček napisao je na Tviteru da će svako pooštravanje mera biti povezano sa produženjem vanrednog stanja na mart, što je parlament već jednom odbacio, zbog čega su potrebne konsultacije sa opozicijom.

Rojters, pozivajući se na informacije sa sajta „Naš svet u podacima“ navodi da je tokom protekle sedmice Češka imala najveću stopu zaražavanja po glavi stanovnika na svetu i drugu najveću stopu smrtnosti.

Ukupan broj je 1,198 miliona infekcija od prošlog marta i 19.835 smrtnih slučajeva povezanih sa Kovid 19.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.