U trendu

Za Rezoluciju GS UN glasala 141 država

NJUJORK – Generalna skupština UN danas je velikom većinom glasova usvojila Rezoluciju kojom se osuđuje „ruska invazija na Ukrajinu i poziva Moskva da odmah povuče snage iz Ukrajine“, a među državama koje su podržale Rezoluciju bila je Srbija.

Za rezoluciju je glasala 141 od 193 članice Generalne skupštine, protiv je bilo pet, Rusija, Belorusija,Sirija,Severna Koreja i Eritreja, dok je 35 država bilo uzdržano među njima Kina i Kuba, prenosi Rojters.

Srbija je bila jedna od članica Generalne skupštine koja je podržala usvajanje nacrta rezolucije UN-a, navodi Glas Amerike.

„Kao što je posvećena očuvanju suverenosti i celine svoje teritorije, Republika Srbija se isto tako zalaže za poštovanje teritorijalnog integriteta drugih suverenih država, te je, bez obzira na to što nije saglasna sa svim formulacijama sadržanim u rezoluciji, glasala u prilog“, izjavio je danas stalni predstavnik Srbije pri Ujedinjenim nacijama Nemanja Stevanović na specijalnom zasedanju Generalne skupštine UN.

Generalna skupština UN usvojila je Rezoluciju kojom se izražava najdublje žaljenje zbog agresije Rusije na Ukrajinu i zahteva od Rusije da odmah prestane sa pretnjom i upotrebom sile protiv Ukrajine i da odmah, potpuno i bezuslovno, povuče sve vojne snage sa teritorije Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama.

Američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas Grinfild izjavila je tokom obraćanja u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija da sve ukazuje na to da se Rusija priprema da pojača brutalnost kampanje koju vodi protiv Ukrajine.

„Pozivamo Rusiju da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine. Pozivamo još jednog ukrajinskog suseda Belorusiju, čije ste obraćanje upravo čuli, da prestane da podržava rat i da prestane da dozvoljava da se njena teritorija koristi za podršku ovoj agresiji. Udruženi smo da osiguramo da Rusija odgovara za kršenje međunarodnog prava i da se pozabavimo užasnim kršenjima ljudskih prava i humanitarnom krizom koji nam se događaju pred očima. Ovo je izuzetan trenutak. Prvi put za 40 godina, Savet bezbednosti je sazvao vanredno specijalno zasedanje Generalne skupštine“, poručila je Grinfild tokom obraćanja, prenosi Glas Amerike.

Ambasador Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebeznja zatražio je od članova Generalne skupštine UN da ne podrže nacrt rezolucije o ruskoj invaziji na Ukrajinu.

„Rusija je svesna pritiska koje naši zapadni partneri vrše na brojne države da bi podržale rezoluciju. Smatramo ih ciničnim pretnjama, kojih smo svesni. Kijevske vlasti svoje građane drže kao taoce i to ne metaforički, već stvarno. Šire dezinformacije u vezi sa ruskom specijalnom akcijom u Ukrajini, što ćemo prezentovati najvišim zvaničnicia Ujedinjenih nacija. Tokom poslednjih osam godina činili smo sve da bi bio izbegnut ovakav scenario. Međutim, ukrajinska strana ne želi da prekine sa granatiranjem Donbasa uprkos znatnim žrtvama koje su premašile 14.000 ljudi“, rekao je Nebeznja.

Ruski ambasador je negirao da Moskva cilja civile u svojim operacijama i upozorio je da bi usvajanje rezolucije moglo podstaći dalju eskalaciju.

Rezolucija je usvojena na završetku vanredne sednice Generalne skupštine koju je sazvao Savet bezbednosti, prvi put posle 1982.godine, a koja je počela u ponedeljak.

Iako rezolucije Generalne skupštine nisu obavezujuće, one imaju političku težinu, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar