U trendu

Za SDA formiranje vlasti u FBiH i BiH nije završena stvar

SARAJEVO – Bakir Izetbegović, lider boÅ¡njačke Stranke demokratske akcije (SDA), koja će nakon poslednjih izbora po svemu sudeći ostati u opoziciji i u Federaciji BiH i u BiH, komentarisao je najavljeno potpisivanje koalicionog sporazuma tzv. „Osmorke“ i HDZ BiH, kaÅŸe da za njegovu stranku to nije zavrÅ¡ena stvar.

„SDA predstavlja veoma bitan segment bh. druÅ¡tva, patriotski orijentisane građane, većinom BoÅ¡njake privrÅŸene tradicionalnim vrednostima. Neosporne su i zasluge SDA za odbranu BiH i opstanak BoÅ¡njaka, i neosporno je da je SDA pobedila na oktobarskim izborima na svim nivoima kada su u pitanju zakonodavna tela“, kaÅŸe Izetbegović.

Isljučivanje, tog patriotskog segmenta iz vlasti je, smatra Izetbegović, opasno unoÅ¡enje podela u boÅ¡njački korpus koje ne moÅŸe doneti niÅ¡ta dobro.

„Eventualno isključivanje SDA, uz koaliranje manjih probosanskih stranaka sa HDZ-om i SNSD-om, je politička perverzija koju treba na vreme zaustaviti“.

Na pitanje Å¡ta SDA očekuje u naredne četiri godine, ako ostaje u opoziciji na drÅŸavnom i federalnom nivou, Izetbegović da stranka ima obavezu da zastupa one koji su glasali i doneli im pobedu na izborima.

„Ako se ipak Pokret za drÅŸavu proda zarad vlasti i fotelja (Miloradu) Dodiku u RS-u, a ‘Osmorka (Draganu) Čoviću u Federaciji, SDA će nastaviti sa misijom koja traje već decenijama. Zastupaćemo interese i dignitet patriotskog jezgra Bosne i Hercegovine. I bićemo jaki sve dok to srčano radimo, bilo to iz pozicije ili opozicije“, kaÅŸe Izetbegović u opÅ¡irnom intervjuu za sarajevski portal Faktor.

Smatra da je ÅŸelja za vlašću dovela do udruÅŸivanja viÅ¡e političkih stranaka protiv SDA.

Na pitanje o tvrdnjama u javnosti da deo međunarodne zajednice, pre svih Ambasada SAD, aktivno radi na izbacivanju SDA iz vlasti, Izetbegović da je nedavno imao dug razgovor sa američkim ambasadorom i da mu je rekao da „nema niÅ¡ta protiv SDA“.

Na pitanje gde vidi sebe u naredne četiri godine, Izetbegović ponavlja da je SDA najjača politička stranka u BiH i da stoga ima sve razloge i obavezu da nastavi joÅ¡ snaÅŸnije sa političkom borbom za afirmaciju bosanskog, boÅ¡njačkog i muslimanskog faktora u BiH.

„Muslimani su kontinuirano, i na različite načine maltretirani u poslednjih 150 godina. Kulminacija je bio genocid u poslednjem ratu. To su činjenice, i nećemo ih gurati pod tepih. Neko mora da ih ujedinjuje, brani i miri sa komÅ¡ijama i Å¡irim okruÅŸenjem. Dok sam ÅŸiv radiću na tome. A zasada sam ÅŸiv, i hvala Bogu zdrav, energičan, u sasvim dobroj fizičkoj i mentalnoj snazi“, naveo je, između ostalog, Izetbegović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar