U trendu

Zaev i Mickoski sutra o Zakonu o javnom tužilaštvu

SKOPLJE – Premijer Severne Makedonije i lider vladajućeg Socijaldemokratskog saveza Zoran Zaev sutra će se susresti sa liderom opozicionog VMRO-DPMNE u toj zemlji Hristijanom Mickoskim, javljaju makedonski mediji.

Oni će na liderskom susretu u makedonskom Sobranju pokušati da pronađu zajednički jezik o Zakonu o javnom tužilaštvu, kojim će se razrešiti i status Specijalnog tužilaštva, čija je šefica Katica Janeva pre tri nedelje uhapšena zbog umešanosti u aferu „Reket“.

Prema najavama iz Vlade Severne Makedonije, sastanak dvojice lidera će započeti u 20 časova.

Iako je rečeno da će u fokusu biti Zakon o javnom tužilaštvu, sinoć je lider VMRO-DPMNE Mickoski najavio da će biti otvorena tema i o prevremenim parlamentarnim izborima u toj zemlji.

Makedonski premijer Zaev je tokom jučerašnje proslave povodom Dana nezavisnosti Severne Makedonije izrazio uverenje da njegova zemlja ima kapacitet da dvotrećinskom večinom usvoji novi Zakon o javnom tužilaštvu.

„Svi slučajevi i eventualni slučajevi kriminala i korupcije, kao u razvijenim zemljama, moraju da dobiju efikasnu, pravednu i pravnu konsekvencu. To očekuju građani i time ćemo dati dodatne argumente Evropskoj uniji da smo čvrsto posvećeni pravdi i izgradnji pravne države“, istakao je Zaev.

Zbog rokova očekuje se da novi Zakon o javnom tužilaštvu u toj zemlji bude usvojen do 15. septembra.

Za donošenje tog zakona potrebna je dvotrećinska većina makedonskih poslanika, a njegovo usvajanje je ključno u evropskim integracijama Severne Makedonije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.