U trendu

Zaev: Neću da dam ostavku; ako ih bude, izbori u novembru

SKOPLJE – Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je večeras, u drugom obraćanju javnosti, da neće podneti ostavku koju je najavljivao ako referendum bude neuspešan, kao i da će vanredni izbori, ako ih bude, biti održani u novembru.

Zaev je pre referenduma rekao da će podneti ostavku ukoliko bude neuspešan.

„Danas smo imali uspešan referendum, većina građana je glasala ‘za'“, rekao je makedonski premijer na konferenciji za novinare.

On je podsetio da je za glasanje u parlamentu o ustavnim promenama potrebna dvotrećinska većina i pozvao političke protivnike da ostave partijske i lične interese po strani.

„Razgovaraćemo sa protivnicima u parlamentu i ukoliko imamo dvotrećinsku većinu za ustavne promene, nastavićemo sa realizacijom sporazuma sa Grčkom. Ukoliko to ne budemo imali, raspisaćemo nove izbore“, rekao je Zaev i naveo da će, ukoliko dođe do izbora, oni biti održani u novembru.

Prema njegovim rečima, za Makedoniju dolazi zlatno vreme.

„Od 650.000 građana, većina je glasala ‘za’. Želim da se zahvalim svim građanima, i onima koji su glasali ‘za’ i onima koji su glasali ‘protiv’, jer su preuzeli odgovornost. Građani su pokazali demokratsku zrelost i koračaju našim putem ka EU i NATO“, rekao je Zaev.

On je istakao da nema alternative za članstvo Makedonije u NATO i EU i da je ne može biti.

„Ne možemo se igrati“, zaključio je Zaev.

Direktor izborne komisije u Makedoniji Oliver Derkoski večeras je zvanično saopstio da referemdum nije uspeo, jer nije obezbedi 50 odsto izlaznosti koliko je bilo neophodno da bi bio validan.

„Jasno je da ovim referendumom odluka nije doneta“, kazao je Drekoski novinarima, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.